Предмет: Графичке апликације (17 - F114)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областГрафичко инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за графичко инжењерство и дизајн
Програм предмета

Програм се примењује од 23.10.2012..

Циљ овог курса је презентиравање основних садржаја информационих технологија и рачунарства. У том смислу ће бити разматрани основни појмови о архитектури рачунара, софтверу, организацији и сервисима које пружају рачунарске мреже, разумевање нових технологија које служе за обезбеђивање Интернет сервиса, у првом реду world wide web-a и електронска пошта. Стицање знања и вештина у коришћењу савремених софтверских решења за: писање и форматирање текстуалних докумената, креирање векторске графике, израда презентација и извршавање табеларних калкулација.
Након успешно завршеног курса студент ће стећи неопходна знања за примену савремених софтверских и рачунарских система. Унапредиће знања у коришћењу савремених графичких апликација, рачунарских мрежа и коришћења Интернет сервиса са посебним нагласком на елементима креативности и иновативности. Вештине коришћења савремених софтверских решења за креирање и обраду текста; израда презентације; стећи неопходна знања везана за унос, обраду - табеларне прорачуне, као и начине нумеричког и графичког представљања података. Унапредиће практична знања о начину функционисања Интернета и Интернет сервиса као и вештине коришћења Интернет сервиса у пословне сврхе. Унапредиће знања о програмским пакетима опште намене као и њихова примена на решавању конкретних проблема из графичког инжењерства и дизајна. Стечена знања користе се у даљем образовању и усавршавању знања ужестручних предмета у домену ефикасне примене савремених софтверских и рачунарских система.
Теоријски део: Информатика; Информациони систем; Појава и развој дисциплина у подручју информатике и њене примене у области графичког инжењерства и дизајна (ГРИД-а); Основни појмови, концепти и проблеми везани за рачунарске системе; Преглед развоја идеја и технолошких изума кроз историју; Бројни системи и подаци; Рачунарски систем; Хардвер; Софтвер; Рачунарске мреже; Интернет. Хардвер рачунарских система се даје кроз детаљан приказ и упознавање са радом рачунара и његових основних компонената: CPU, Меморије, Меморијски медији, Периферни уређаји (посебан нагласак на скенере, мониторе, штампаче, плотере и др. Посебан акценат је дат на анализи перформанси и оцени потреба при набавци хардвера, грешке при набавци, технолошко застаревање, са акцентом на специфичности потреба у ГРИД-а. Софтвер рачунарских система се изучава кроз приказ: Поделе софтвера; Системски софтвер; Оперативни системи - ОС Wиндоwс, Класификација ОС; Апликативни програми – са посебним нагласком на програме за примену у области графичког инжењерства и дизајна (Програмски алати за: обраду текста, цртање, за унакрсна израчунавања, израду презентација и др.); Заштита и сигурност рачунарских система; Проблем компатибилности; Набавка и одржавање софтвера. Рачунарске мреже: Појам и основе рачунарских мрежа, Разлози за умрежавање, Подела рачунарских мрежа, Основе мрежне опреме. Интернет: Основе и историја Интернета, Адресирање на Интернету, Приступ Интернету, Интернет сервиси (www, е-маил, фтп, и др.), Претраживање Интернета, Пословна примена Интернет технологија – са посебним нагласком на програме за примену у области ГРИД-а; Основе електронског пословања. Практични део: Рад у рачунарској учионици са одговарајућим софтверским алатима. Прво се проверавају знања и вештине студената у раду са ОС MS Windows и основним апликацијама MS Office-a како би се прилагодило обучавање њиховим потребама и вештинама. Студенти се обучавају за рад у мрежном окружењу - раду на удаљеном рачунару.
Настава се изводи савременим дидактичким средствима и методама, интерактивно у виду предавања и рачунарских вежби. На предавањима се излаже теоријски део градива пропраћен примерима и симулацијом решења ради лакшег разумевања предметне материје. Рачунарске вежбе су организоване на начин да допуне вештине графичких технологија. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Клем, Н.Увод у примену рачунара2007Грађевинска књига, БеоградСрпски језик
Луковић И, Стефановић Д, Ракић М, Стефановић НОснове рачунарских технологија и програмирања - приручник за вежбе2002Symbol, Нови СадСрпски језик
Обрадовић, Д.Основи рачунарства1996Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Зељковић, Ж.Графиче апликације, материјал са предавања (електронски облик)2017Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене рачунарске вежбедада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Зељковић др Жељко
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Кашиковић др Немања
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Маричић Катарина
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Петровић Саша
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Бошњаковић Гордана
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Томић др Ивана
Ванредни професор

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Голубовић Гала
Асистент

Рачунарске вежбе