Предмет: Системи за подршку планирању пословних ресурса (12 - IM1048)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Циљ предмета је оспособљавање студената за разумевање концепта интегрисаних пословних процеса, коришћењем система за подршку планирању пословних ресурса. Студенти ће разумети технолошка и софтверска решења која се фреквенто примењују у том домену рада и пословања реалних система и овладати њиховом применом.
Студенти који одслушају предмет и положе испит ће, у исходу образовања, овладати неопходним знањима о системима за подршку планирању пословних ресурса и овладати значајним бројем метода, техника и вештина у раду у датом подручју. Такође ће бити оспособљени да учествују у имплементацији таквих система, да активно користе софтверска решења за дату намену, да врше неопходне анализе и дају компетентне препоруке при избору и имплементацији софтверских решења.
У оквиру предмета ће се обрађивати садржаји као што су: системи за подршку планирању пословних ресурса, базични концепти, трендови развоја и примене, употреба у компанијама у Србији и свету, избор и имплементације система за подршку планирању пословних ресурса, препреке и баријере у имплементацији система, кључне компоненте система за подршку планирању пословних ресурса, фазе имплементације системи за подршку планирању пословних ресурса, заштита у системима за подршку планирању пословних ресурса.
Настава на предмету обухвата предавања са примерима пословних информационих система, стратегије и приступе имплементације система за подршку планирању пословних ресурса и приступе и моделе процене успеха, односно ефективности имплементираних решења. Вежбе се одвијају у лабораторији уз помоћ рачунара и у оквиру вежби се подстиче самосталан рад и рад у групама на изради прототипа софтверских решења у домену система за подршку планирању пословних ресурса.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Стефановић, Д., Сладојевић, С.Системи за подршку планирању пословних ресурса у организацијама у Србији2014CreateSpace Independent Publishing PlatformСрпски језик
Marianne BradfordModern ERP: Select, Implement & Use Todays Advanced Business Systems2010lulu.comЕнглески
Hawking PaulEnterprise Resource Planning Systems in a Global Environment2008IGI GlobalЕнглески
Thomas F. Wallace, Michael H. KremzarERP: Making It Happen: The Implementers Guide to Success with Enterprise Resource Planning2001Johan Wiley & Sons, Inc.Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада30.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Усмени део испитанеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Стефановић др Дарко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Миковић Иван
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Дакић Душанка
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе