Предмет: Системи база података (12 - IM1516)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Циљ предмета је специјалистичко (напредно) образовање у области система база података. Студенти ће разумети концепте и компонете система база података и биће им указано на значај стандардизације у области система за управљање базама података. Студенти ће бити оспособљени за укључивање у реалне пројекте из области развоја и имплементације база података. С обзиром на изузетно динамичан развој комерцијалних алата у овој области, значајан циљ је да се студенти оспособе за систематичан приступ изучавању нових алата, који ће им омогућити брзо и лако овладавање њиховом применом.
Савладавање техника програмирања на нивоу сервера базе података. Стицање знања и вештина за примену савремених техника пројектовања и реализације базе података у пракси.
Карактеристике и могућности система база података / система за управљање базама података (СУБП). Трансакциона обрада података. Управљање трансакцијама и вишекориснички режим рада. Технике заштите базе података (БП) од неовлашћеног приступа и уништења. Речник података СУБП. Механизми СУБП-а за имплентацију ограничења. Реализација шеме БП на серверу БП. Технике серверског програмирања (програмирања на нивоу СУБП). Дистибуиране БП. Физичке структуре података и организација физичке структуре БП. Оптимизација упита.
Предавања; рачунарске вежбе; консултације; групна и самостална израда обавезних задатака. Током целокупног процеса извођења наставе, студенти се подстичу на интензивну комуникацију, критичко резоновање, самостални рад и активан однос према процесу наставе.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Могин, П., Луковић, И., Говедарица, М.Принципи пројектовања база података2004Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Date, C. J.An Introduction to Database Systems1996Addison - WesleyЕнглески
Elmasri R, Navathe S.Fundamentals of Database Systems, 6/E2011Pearson Education Ltd.Енглески
Могин П.Структуре података и организација датотека2008CETСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада10.00
Сложени облици вежбидада10.00
Предметни пројекатдада30.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Ристић др Соња
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Наранџић Дајана
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Мандић др Владимир
Ванредни професор

Рачунарске вежбе