Предмет: Развој новог производа (15 - NIII05)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнжењерски менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2015..

Увођење студената у област развоја нових производа и пратећих услуга и оспособљавање за примену стечених знања у пракси и овладавање актуелним приступима и методама развоја, које обезбеђују и подижу неопходну иновативност и кративност унутар организације, али и кроз искоришћење потенцијала и искуства потрошача и корисника услуга
Овладавање савременим прилазима и алатима у решавању проблема у области развоја нових производа и пратећих услуга, који се заснивају на максимизирању иновативности. Оспособљавање студената за прецизно препознавање потреба и проблема на тржишту како би могли искористити све расположиве потенцијале да на квалитетан, методолошки исправан начин предлажу нова, иновативна и „паметна“ решења, односно развијају нове производе и услуге. Овладавање савременим алатима и средствима информационих технологија, који омогућавају укључивање потрошача путем друштвених мрежа у процес развоја производа и услуга.
Интегрални приступ развоју производа и услуга, значај и задаци. Планирање и управљање развојем нових производа и услуга. Фазе развоја производа у току животног циклуса. Идентификација потенцијала за развој и планирање. Иновативни модели развоја новог производа и услуге засновани на ИТ технологијама. Генерисање и тестирање нових концепата. TRIZ метода за генерисање иновативних решења. Истраживање захтева везаних за функционалне, техничке и друге захтеве за производом и услугом. Функционални захтеви и декомпозиција, превођење захтева корисника у функционалне карактеристике производа и услуге – QFD матрица. Специфичности услуге и услужног процеса. Интеграција корисника у иновацију услуге (co-creation). Организационе алтернативе за развој новог производа и услуге. Глобални, иновативни приступи у развоју новог производа и услуге (open innovation, crowd sourcing).
Настава се одвија кроз предавања и аудиторне вежбе, уз теоријску обраду потребног броја студија случаја. Вежбе обухватају аудиторно увођење студената у изучавану проблематику и интерактивну обраду студија случаја. Студенти у мањим групама раде конкретан пројектни задатак који за циљ има примену стеченог знања. Предвиђена је јавна одбрана рада. Завршни испит се изводи писмено у виду теста. Услов да студент изађе на завршни испит је да успешно уради и одбрани пројектни задатак.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Анишић, З.Развој и менаџмент производа у току животног циклуса2011Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Crawford, M. Benedetto, A.New product Management, 10th ed.2011McGraw-HillЕнглески
Ulrich, K., Eppinger, S.Product design and Development2011McGraw-HillЕнглески
Salvendy, G., Karwowski, W.Introduction to Service Engineering2010John Wiley&SonsЕнглески
Анишић, З. Симеуновић, Н.Развој новог производа и услуге2015Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада60.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Милчич др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Анђелковић др Бобан
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Милчич др Драган
Редовни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Анђелковић др Бобан
Ванредни професор

Аудиторне вежбе