Предмет: Управљање иновационим пројектима (15 - NIII06)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнжењерски менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2016..

Циљ предмета Управљање иновационим пројектима јесте да код студената развије знања и способности неопходне за управљање пројектима иновација производа/процеса и пратећих услуга тј. управљања променама чији је циљ превођење инвенције у иновацију. У том смислу, циљ предмета је да код студената развије способности: (1) анализе и категоризације иновационих пројеката, (2) одређивања потенцијалног узрока неуспеха пројекта и дефинисање стратегије за успешан пројекат, (3) планирања, процене и организовања иновационих пројеката у пословним и научноистраживачким организацијама, (4) креирања буџета кроз процену неопходних ресурса и времена и коришћења технике остварене вредности и (5) одређивање улоге пројектног менаџера и изградње пројектног тима.
Студенти који одслушају предмет, изврше предиспитне обавезе и положе испит су оспособљени да: (1) анализирају и категоризују иновационе пројекте, (2) повећају успешност пројекта, (3) планирају, процењују и организују и учествују у реализацији иновационих пројеката у пословним и научноистраживачким организацијама, (4) креирају и управљају пројектним буџетом и користе метод остварене вредности и (5) разумеју улогу пројектног менаџера и поспеше изградњу пројектног тима.
Теоријска настава: Појам пројекта и иновационог пројекта. Иновациони пројекти као специфична категорија пројеката, кључне димензије. Циљеви иновационог пројекта. Управљање иновационим пројектима од идеје до имплементације. Модел иновације као пројекта: фазе, елементи, активности. Иновациона матрица. Карактеристике пројеката радикалних и инкременталних иновација. Креирана вредност иновационог пројекта и метод остварене вредности пројекта. Управљање портфељом иновационих пројеката: циљеви, категорије, методи и технике. Евалуација активности иновационог пројекта у односу на стратешке димензије. Планирање ресурса. Организација за управљање иновационим пројектом. Улога руководиоца пројекта у формирању и управљању пројектним тимом. Управљање ризиком иновационог пројекта (планирање, идентификација, анализа). Планирање, праћење и контрола реализације иновационог пројекта – пројектни план. Софтверска решења у области управљања иновационим пројектима и портфељом. Практична настава: Примери модела радикалних и инкременталних иновационих пројеката: сличности и разлике. Примери планирања и реализације пројеката иновација производа. Примери евалуације пројеката у портфељу (време, ризик, вредност, тип иновационог пројекта, имплементација). Методи и технике управљања пројектима на примерима иновационих пројеката. Студије случаја из области.
Настава на предмету се одвија кроз предавања и вежбе. Предавања комбинују теорију и практичне примере који су база за дискусију. Предавања делом реализују гостујући предавачи. У оквиру вежби, рад ће се одвијати у групама и самостално. Део вежби је рачунске природе, а део се одвија уз помоћ рачунара.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Лалић БојанУправљање иновационим пројектима2016Факултет техничких наукаСрпски језик
PMI – grupa autoraPMBOK – Korpus znanja za upravljanje projektima2011Факултет техничких наукаСрпски језик
Jim HigsmithAgile Project Management: Creating Innovative Products (2nd edition)2009Addison-Wesley ProfessionalЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада15.00
Тестдада15.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада30.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Милованчевић др Милош
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Николић др Властимир
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Симоновић мр Милош
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе