Предмет: Увод у машинство (06 - URZP14)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна област
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ8
Матичне организационе јединице предмета

Департман за механизацију и конструкционо машинство
Програм предмета

Програм се примењује од 24.10.2012..

Увод у основе машинско-инжењерске струке, прорачуна, технологија и конструисања машинских елемената и система.
Студенти стичу теоретска и практична знања која су неопходна за разумевање процеса од интереса у машинству. Стечена знања ће се користити, развијати и применити у даљем образовању у оквиру стручних предмета и практичном раду.
Сила, равнотежа, основни принципи статике. Везе и реакције веза. Основне једначине равнотеже. Хипотезе опторности материјала. Напон, дилатација, аксијално оптерећени штапови. Хуков закон. Статички неодређени проблеми. Смицање. Увијање штапова. Савијање греда. Извијање. Основи Кинематике материјалне тачке и крутог тела. Основи динамике материјалне тачке и крутог тела. Општа дефиниција и подела машинских елемената. Стандардизација и стандардни бројеви. Површинска храпавост. Толеранције. Основна механичка својства машинских материјала. Оптерећења машинских елемената. Понашање машинских елемената под дејством оптерећења. Радни, критични дозвољени и рачунски напони. Сигурност машинских елемената. Елементи за остваривање раздвојиве везе и нераздвојиве ????. Навојни преносници. Механички преносници. Фрикциони парови. Ланчани парови. Зупчасти парови. Пужни парови. Вратила, осовине и осовинице. Елементи за везу вратила и главчине. Котрљајни лежаји. Клизни лежаји. Спојнице. Опруге. Физичка својства флуида. Статика флуида. Притисак течности на равне и криве површине. Бернулијева једначина. Цевни проблеми - облик са губицима. Цевовод са турбомашином. Сложени цевоводи. Истицање кроз отворе и наглавке. Мерење протока. Пумпе, компресори, вентилатори.
Предавања, вежбе, домаћи задатак, консултације. На предавањима се излажу основни принципи и општи методи. На вежбама се решавају задаци који илуструју примену ових метода у решавању конкретних проблема у машинству. Током семестра се организују 2 колоквијума која замењују полагање писменог (практичног) и усменог дела испита. Колоквијуми су део испита, с тим што се теорија рачуна као усмени, а задаци као писмени. Уколико студент преко колоквијума не положи испит, онда на испиту полаже само оне колоквијуме које није положио у току наставе.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
С. Симић, Р. МаретићОснове механике2007ФТН Нови СадСрпски језик
С. КузмановићМашински елементи - обликовање, прорачун и примена2012ФТН Нови СадСрпски језик
М. БукуровОснови механике флуида2012Скрипта ФТНСрпски језик
М. Букуров, Б. Тодоровић, С. БикићЗбирка задатака из основа механике флуида2011ФТН Нови СадСрпски језик
Ф. ЗиеглерМецханицс оф Солидс анд Флуидс1998Спрингер-Верлаг, Неw YоркСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Домаћи задатакдада20.00
Колоквијумдада30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Главарданов др Валентин
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Рацков др Милан
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Кнежевић Иван
Асистент - др наука

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Кнежевић Иван
Асистент - др наука

Рачунарске вежбе