Предмет: Уређаји и системи у заштити од пожара (06 - URZP17)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областКвалитет, ефективност и логистика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 23.10.2012..

Упознавање студената са физичким својствима флуида, понашање флуида при кретању и мировању. Упознавање са компонентама које се користе у системима заштите од пожара. Упознавање са карактеристикама пумпи, цевовода, млазница, вентилатора, компресора.
Стицање знања за решавање проблема из области мировања и струјања течности и гасова (струјање различитих врста течности и гасова који се користе у системима заштите од пожара, експанзија флуида из течног у гасовито агрегатно стање), димензионисање посуда под притиском (резервоари и боце), димензионисање цевовода и одређивање струјних карактеристика, одређивање радних карактеристика пумпи, одређивање радних карактеристика вентилатора и компресора.
Теоријска настава: Општи појмови. Физичка својства флуида. Хидростатички притисак. Статика флуида. Кинематика флуида. Бернулијева једначина. Судови под притиско. Правилно димензионисање судова под притиском за системе заштите од пожара. Млазнице. Протицање флуида кроз млазнице. Центрифугалне пумпе. Вакуум пумпе. Карактеристике пумпи. Вентилатори. Карактеристике вентилатора. Компресори. Карактеристике компресора. Карактеристике цевовода. Подлоге за израчунавање основних параметара потребних за пројектовање цевовода и хидрантске мреже. Подлоге за израчунавање основних параметар потребних за пројектовање вентилације, система за одимљавање и убацивање пене у пожарни простор. Подлоге за израчунавање основних параметара потребних за пројектовање система који раде са гасом (угљен диоксид, халон, прах). Практична настава: Вежбе су рачунске и симулационе са приказом рада компонената које се користе у системима заштите од пожара. Показне вежбе се организују кроз посете одговарајућим радним организацијама и институцијама.
Предавања: Предавања се изводе комбиновано уз активно учешће и студента. Излагање теоретског дела пропраћено је одговарајућим примерима који доприносе разјашњењу теоретског дела градива. Консултације. Вежбе: заснивају се на интерактивном учењу и раду на изради инжињерских прорачуна. Посете Ватрогасној јединици у Новом Саду и упознавање са њиховом опремом за гашење пожара.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Z. ŠmejkalUređaji, oprema i sredstva za gašenje od požara1991SKTH/Kemija u industriji Zagreb, ZagrebХрватски
O. HerterichWasser als Loeschmittel1960Dr. Alfred Huthig Verlag Gmbh, HeidelbergНемачки
NFPAAmerički kodeksi Nacionalnog udruženja za zaštitu od požara2005Quincy, MA, USAЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда60.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Јоцановић др Митар
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Карановић др Велибор
Ванредни професор

Аудиторне вежбе