Предмет: Основе пројектовања и израде техничке документације (06 - URZP24)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна област
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ8
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2011..

Упознавање са основним принципима представљања и визуелизације простора у техници, стицање техничке писмености, оспособљавање за разумевање и читање пројектно- техничке документације и израду једноставних техничких скица.
Стечена теоријска и примењена знања о техничкој визуелизацији простора и елемената у изради техничке документације и пројектовању.
Основни појмови у техничком цртању; размера, врсте пројектне документације, нацртна геометрија као основ за израду техничких цртежа. Тачка. Пројекције тачке на једну, две и три равни, квадранти и октанти. Пројекције праве и дужи. Раван. Трагови равни. Раван дата правама које се секу. Ортогонална пројекција тела. Ротација. Ротација дужи. Права величина дужи ротацијом. Трансформација: тачка, дуж, раван, тело, права величина дужи, троугла. Техничко цртање: размера, линије, формат техничког цртежа. Котирање. Начин котирања. Котни знаци. Втрсе техничке документације за изградњу објеката. Садржај и карактеристике, стандарди и ознаке у техничким цртежима у архитектонским и грађевинским пројектима. Представљање простора у размери, основе, пресеци, изгледи објеката. Пројекти водовода и канализације. Садржај и карактеристике, стандарди и ознаке у техничким цртежима електро пројектне документације. Пројекти јаке и слабе струје. Шеме и ознаке. Садржај и карактеристике, стандарди и ознаке у техничким цртежима машинских пројеката. Пројекти грејања, климатизације, вентилације, хидрантске инсталације, стабилни системи за гашење пожара, шеме и ознаке. Представљање технолошлих процеса. Шеме и ознаке.
Предавање, графичке вежбе, консултације
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Анагности, П.Нацртна геометрија1996Научна књига, БеоградСрпски језик
Довниковић, Л.Нацртна геометрија1994Универзитет у Новом СадуСрпски језик
-Прописи, правилници, стандарди, нормативи- -Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада40.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Лабан др Мирјана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Драганић Сузана
Доцент

Аудиторне вежбе