Предмет: Мере код одбране од поплава (06 - URZP59)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областХидротехника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..

Образовни циљ предмета је упознавање студената са узроцима појаве екстремних поплавних вода, генезом поплавног таласа као и могућим последицама на имовину и људске животе. Осим тога циљ је да се студенти упознају са методолигијом и мерама при одбрани од поплава.
Након положеног испита, студенти ће бити оспособљени да планирају и предвиде могуће ризике по имовину и становништво, повредљивост и угроженост људи, и формулишу, дефинишу и планирају мере заштите и спасавања људи и имовине у условима појаве великих вода.
Узроци настанка поплавних вода. Подела поплава на унутрашње и спољне воде. Пасивне и активне мере одбране од поплава. Основни елементи одбрамбених објеката (акумулације, бране, насипи, кејски зидови, растеретни канали). Одређивање повратног периода на који се граде одбрамбени објекти. Стационарна и мобилна опрема за заштиту од поплава. Трансформација поплавног таласа. Правилници за одбрану од поплава. Редовна и ванредна одбрана. Улога прве и друге одбрамбене линије. Узроци рушења насипа и брана. Праћење и предузимање мера за спречавање рушења одбрамбених објеката. Мере које се предузимају код акцидентних ситуација узрокованих рушењем насипа и брана. Одређивање минималног времена потребног за евакуацију као последице продора насипа и других одбрамбених објеката. Санирање последица екстремних поплава и плављења урбаних и пољопривредних површина.
Настава се изводи путем аудиторних предавања која су праћена слајдовима и аудиторним вежбама која дубље разрађују решавање одређених проблема. И предавања и вежбе су пропраћене са великим бројем примера из праксе. Поред овога, предвиђа се и предавање представника неке од институција и предузећа, и посете институцијама и предузећима, које су карактеристичне по питању неке од области, које су обрађене у наставним јединицама.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Резничек КарлоОдбрана од поплава1989Грађевински факултет у СуботициСрпски језик
Колаковић СрђанВОДЕ ВОЈВОДИНЕ - неки аспекти функционалности система за заштиту од спољних и унутрашњих вода на подручју Војводине2003Факултет техничких наука - Нови СадСрпски језик
Куспилић НевенХидротехнички објекти – грађевине за одбрану од поплава2008Грађевински факултет у ЗагребуСрпски језик
Колаковић, С., Трајковић, С., Николић, А., Пакаи, М.Акциони планови за одрживу одбрану од поплава2005Наука+Пракса 8, Грађ. факултет у НишуСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Колаковић др Срђан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Стипић др Матија
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Вујовић Светлана

Аудиторне вежбе