Предмет: Мехатроника (06 - EM436)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областРоботика и флексибилна аутоматизација
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Примена сензора и актуаторадане
Курс је намењен студентима електронике. Циљ предмета је да се студенти обуче креативном процесу конструисања мехатроничких система. Студенти науче да идентификују проблем, креирају, развију и одаберу најбољу стратегију и концепт користећи фундаменталне принципе, одговарајућу анализу и, уколико је потребно, експерименте. Студенти затим за најбољи концепт креирају модуле, које интегришу у систем.
- способност студента да кроз креирање конкретног уређаја лично прођу кроз процес конструисања мехатроничких система. - способност студента да у сарадњи са инжењерима сродних струка учествује у дефинисању и решавању задатака у вези пројектовања мехатронских уређаја - способност студента да изврши избор критичних компоненти у мехатронским системима - способност студента да изврши избор погодног типа регулатора - Посебно се улаже напор да студенти схвате да је у сложеним мехатроничким системима подједнако важан сваки аспект и да сви модули система (механички део, електроника, програмирање, ...) треба да функционишу адекватно и поуздано да би функционалност система као целине била очувана.
Током курса студенти уче: основе механичких конструкција и процеса пројектовања мехатроничких уређаја, да критички анализирају постојећа решења мехатроничких уређаја, и да науче коришћење електромеханичких аналогија у анализи и пројектовању мехатроничких уређаја.
У предмету се уче основни принципи машинских подсклопова, делимично на табли и делимично у лабораторији. Осим тога, уче се основне електромеханичке аналогије и примењују у анализи и синтези појединих решења подсклопова у мехатронским уређајима. Затим се критички анализирају постојећа решења, са скретањем пажње на мањкавости и могућности побољшања, избором бољег механичког решања, адекватнијег сензора или актуатора, боље методе управљања или све заједно.Студенти могу да бирају два начина полагања испита: - са израдом прототипа. и - без израде прототипа али са израдом елабората предложеног решења уређаја.Студент који реализује уређај треба да положи колоквијум 1. (највише 30 поена), реализује прототип и одбрани га (највише 70 поена). Студент који не жели да реализује прототип треба да положи оба колоквијума (30 поена), уради елаборат и одбрани га (највише 40 поена)Положен испит доноси највише 100 поена.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
В. МилтеновићМашински елементи-облици, прорачун, примена,2001Машински факултет у Нишу, ISBN 86-80587-12-5Српски језик
М. ЖивановЕлектроника, компоненте и појачавачка кола2000ФТН, Нови Сад (одговарајућа поглавља)Српски језик
D. Shetty, R. KolkMechatronics System Design1997PWS Publishing Company, ISBN 0-534-95285-2.Енглески
L. KammUnderstanding Electro-Mechanical Engineering – An introduction to mechatronics,1995IEEE press, ISBN 0-7803-1031-4Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Усмени део испитанеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Боровац др Бранислав
Проф. Емеритус

Предавања
Недостаје слика

Нађ др Ласло
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Јожа Ана
Научни сарадник

Аудиторне вежбе