Предмет: Обрада временских низова података (14 - IFE213)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2014..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Математичка анализа 2дане
Математичка анализа 1дада
Предмет пружа студентима фундаментална знања о обради временских низова података и њеној примени у различитим областима, са посебним нагласком на финансијском инжењерингу и телекомуникацијама. Студенти формализују концепт временског низа података кроз појам дискретног сигнала, упознају системе за обраду дискретних сигнала, основне трансформације које се над дискретним сигналима могу вршити, као и дигиталне филтре. Студенти упознају и основне моделе временских низова података и њихове особине.
Студенти ће се упознати са основним алгоритмима обраде сигнала и најважнијим трансформацијама аналогних и дискретних сигнала. Упознаће дискретне сигнале и дигиталне филтре кроз конкретне примере, и оспособити се за пројектовање система за обраду дискретних сигнала уз коришћење одговарајућих софтверских алата. На основу стечених знања умеће да анализирају дати проблем, изаберу одговарајућу методу обраде сигнала и имплементирају је. На рачунарским вежбама стећи ће практична искуства са Matlab DSP Toolbox-ом.
Аналогни и дискретни сигнали. Практични аспекти дискретизације сигнала. Трансформације аналогних и дискретних сигнала и везе међу њима. Лапласова и z-трансформација. Фуријеова трансформација аналогних и дискретних сигнала. Дискретни системи и диференцне једначине. Примери дигиталних FIR и IIR филтара, њихове карактеристике и основне методе пројектовања. Увод у моделовање временских низова података. Стационарни процеси.
Читав ток предавања континуирано је праћен синхронизованим аудиторним и рачунарским вежбама. На аудиторним вежбама решавају се проблемски задаци обраде дискретних сигнала. На вежбама у рачунарској лабораторији студенти стичу практично искуство у раду са софтверским алатом за обраду сигнала. Током целокупног процеса извођења наставе студенти се подстичу на интензивну комуникацију, критичко резоновање, самостални рад и активан однос према процесу наставе. Услов за излазак на завршни испит представља извршење свих предиспитних обавеза, у минималном обиму од 10 поена.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Милан Сечујски, Владо Делић, Никша Јаковљевић, Игор РадићЗбирка задатака из дигиталне обраде сигнала2007ФТН Нови СадСрпски језик
Љиљана Милић и З. ДобросављевићУвод у дигиталну обраду сигнала1995ЕТФ БеоградСрпски језик
James Douglas Hamilton"Time Series Analysis"1994Princeton University Press, Princeton, NJЕнглески
P.J.Brockwell & R.A.Davis"Introduction to Time Series and Forecasting"2002SpringerЕнглески
Милан Сечујски, Никша Јаковљевић, Владо ДелићPowerPoint презентације са предавања и on-line вежбе преко web портала Катедре за телекомуникације и обраду сигнала2014Интерни материјалСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада15.00
Тестдада15.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Колоквијумдане20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Сечујски др Милан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Јаковљевић др Никша
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Мак Роберт
Истраживач сарадник

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Острогонац Стеван
Истраживач сарадник

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Николић Душан
Лаборант

Организација извођења лабораторијских вежби-лаборанти