Предмет: Пројектовање поступака рада CAPP, CAM (17 - II1008)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 29.10.2012..

Основни циљ предмета је да студенти добију теоријска знања из пројектовања технолошких поступака израде производа, укључујући и рачунаром подржано пројектовање и производњу, али и да се оспособе за практичну примену ових знања у конкретним случајевима.
Након одслушаног и положеног предмета студенти ће (1) савладати методологију пројектовања технолошких поступака за процесе обраде, (2) бити упознати са основама примене рачунара при пројектовању технолошких поступака, (3) бити упознати са основама рачунарске подршке производњи и (4) савладати курс из CNC програмирања и обучити се за израду CNC програма за одређену врсту обраде.
Структура процеса реализације производа. Документација за производњу, технолошка документација. Методе пројектовања поступака рада. Структура поступка пројектовања поступака рада. Анализа предмета, одређивање врсте процеса рада. Анализа површина на предмету, одређивање потребних захвата обраде, груписање захвата и дефинисање потребних операција. Избор радног места за извођење операције. Одређивање начина позиционирања и стезања предмета на машини, избор прибора за позиционирање и стезање. Избор алата за извођење захвата. Одређивање режима рада. Одређивање времена рада. Аутоматизација пројектовања поступака рада, рачунаром подржано пројектовање поступака рада (CAPP). Аутоматизација производње, рачунаром подржана производња (CAM). Основе програмирања нумерички управљаних машина (CNC машина).
На предавањима ће се студентима пружити теоријске основе из пројектовања поступака рада, укључујући и рачунаром подржано пројектовање и производњу. На вежбама ће се студентима презентовати примери технолошких поступака за различите врсте производа, а самостално ће, за конкретан производ задат цртежом, израдити технолошки поступак по методологији описаној на предавањима. Посебно, студенти ће проћи курс из CNC програмирања и обучити се за израду CNC програма за одређену врсту обраде.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Радаковић, Н.Пројектовање поступака рада (електронска скрипта)2016Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Тодић, В.Пројектовање технолошких процеса2008Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Ћосић, И., Радаковић, Н., Максимовић, Р.Основе радних поступака у индустријским системима - Приручник за одређивање времена рада у процесима обраде и монтаже1991Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Дудић др Слободан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Пенчић Марко
Асистент

Аудиторне вежбе