Предмет: Нове технологије у инжењерству и менаџменту (12 - IM2103)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за производне системе организацију и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Општи циљ предмета Нове технологије јесте постизање разумевања о месту, улози, потреби и примењивости нових технологија у различитим областима инжењерског менаџмента. У том смислу, циљ предмета је да код студената развије способности: (1) разумевања основних концепата нових (инфо, нано, био) технологија, (2) одабира технологије зависно од контекста и проблема који се посматра, (3) разумевања филозофије развоја технологије, од научног пробоја до иновације (4) везу између знања и иновације у развоју технологије и (5) улогу технологије у друштву знања и (6) предвиђања технолошких трендова у наредних XX година.
Студенти који одслушају предмет, изврше предиспитне обавезе и положе испит су оспособљени да: (1) разумеју основне концепате нових (инфо, нано, био) технологија, (2) повежу елементе развоја нових технологија са пословном стратегијом, (3) управљају знањем за иновацију и предлажу стратегије за заштиту интелектуалне својине, (4) предлажу концептуална решења и као део мултидисциплинарног тима (са позиције менаџера производа, инжењера у равоју или логистици, техно предузетника) учествују у њиховој реализацији.
Шта је технологија? Класификација технологија. Кондратиефов циклус. 3О технологије: инфо, био, нано. Веза између знања иновација и технологија. Управљање знањем за иновацију. Примена нових технологија у различитим областима инжењерског менаџмента. Изазови 21 века. Глобализација. Одрживост. Енергија. Град будућности. Мобилност. Комуникација. Пример нових технологија развијених у Србији: говорне технологије.
Настава на предмету се одвија кроз предавања и вежбе. Предавања су аудиторна и комбинују теорију и практичне примере који су база за дискусију. Предавања делом реализују гостујући предавачи – најчешће експерти за одређену технологију, из академског и пословног окружења. У оквиру вежби, рад ће се одвијати у групама и самостално. Део наставе ће бити реализован посетом сајмовима, организацијама и компанијама.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Текић ЖељкоНове технологије у инжењерству и менаџменту - скрипте2013ФТН, Нови СадЕнглески
Владимир МилачићМенаџмент технологија2003Прометеј, Нови СадСрпски језик
ЕПОПриручник за наставу о патентима2011Завод за интелектуалну својину Р СрбијеСрпски језик
Hans-Jorg BullingerTechnology Guide - Principles, applications, trends2009SpringerЕнглески
Georg BrenerManagement in 20xx2004SiemensЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Текић Жељко

Предавања
Недостаје слика

Каталинић др Бранко
Гостујући професор

Предавања
Недостаје слика

Орчик Ања
Стипендиста Мин.науке на докт.студијама

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Хиршенбергер Хелена
Истраживач сарадник

Аудиторне вежбе