Предмет: Санација бетонских конструкција (06 - GG518)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областМатеријали у грађевинарству и технологија бетона
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Трајност и процена стања бетонских конструкцијадане
Стицање знања о основним аспектима трајности бетонских конструкција и методологијама и методама за процену стварног стања бетонских и претходнонапрегнутих конструкција.
Стечено знање користи у стручним предметима и инжењерској пракси.Студент је оспособљен да одабере и испланира најоптималнију методу за санацију конкретног бетонског елемента или конструкције у зависности од узрока и степена оштећења, могућности за санацију, расположивих финансијских средсатва и других релевантних услова.
Технички услови и критеријуми за избор материјала за санацију бетонских конструкција. Припрема бетонских конструкција за санацију (припрема бетона, припрема арматуре). Технике уграђивања репаратурних материјала. Методе за повећање прионљивости. Поступци санације прслина.Конструкцијска санација и ојачавање (методе, детаљи и основе прорачуна): смањивање оптерећења конструкцијских елемената; преношење оптерећења на суседне конструкцијске елементе довољне носивости; смањивање распона конструкција које немају задовољавајућу носивост; промена конструкцијског система, ојачање конструкција поступцима преднапрезања; санације путем повећања пресека; ојачање и санација лепљењем додатних ламела. Материјали за санацију и заштиту бетонских конструкција. Техничка регулатива у области санације бетонских конструкција. Примери санације бетонских конструкција.
У оквиру предавања студентима се кроз презентације помоћу фотографија, табела, дијаграма, формула и наглашених текстова - дефиниција, објашњава материја која је предвиђена наставним програмом. Такође се приказују и кратки тематски филмови. На аудиторним вежбама студентима се приказују различити објекти на којима је извршена санација са циљем да се студенти боље упознају са могућим варијантама санација бетонских елемената и конструкција. Студенти су обавезни да кроз графички рад,ураде и одбране идеју и поступак санације конкретног бетонског елемента или конструкције. За све студенте је обавезна стручна екскурзија (објекти на којима се изводи санација).Испит се састоји из усменог дела (теоријски и практични део). Током семестра у коме се слуша предмет, усмени део испита се може положити кроз два колоквијума. Испит се полаже у испитним роковима. Студенти који не положе усмени део испита преко колоквијума, полажу усмени део у испитним роковима
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Urednik Bojan GrumSanacije Betonskih objektov2004družba za založništvo izobraževanje raziskovanjeСловачки
Властимир Радоњанин, Мирјана Малешев,Михаило МурављовМатеријали и технике санације и заштите бетонских конструкција - материјали са предавања2005Српски језик
Group of authorsConcrete Repair manual, Volume 12003ACI, BRE, ICRI, Concrete SocietyЕнглески
Group of AuthorsConcrete Repair Manual, Volume 22003ACI, BRE, ICRI, Concrete SocietyЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Колоквијумдане20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Радоњанин Властимир

Предавања
Недостаје слика

Малешев Мирјана

Предавања
Недостаје слика

Булатовић др Весна
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Лукић др Иван
Ванредни професор

Аудиторне вежбе