Предмет: Основе организационих система (14 - IZOO10)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 09.04.2014..

Предмет се изучава у циљу стицања општих знања и специфичних вештина за разумевање значаја, суштине, прилаза у развоју и поступака организовања предузећа. Посебна пажња посвећена је оспособљавању студената за примену тих знања и вештина у раду на планирању, организовању, вођењу и контроли процеса у функцијама предузећа и у предузећу као целини, независно од програма рада предузећа и његове делатности.
Студенти стичу општа знања и специфичне вештине на основу којих постају компетентни за: анализу процеса у предузећу и његове функционалне структуре, анализу чинилаца предузећа и њихове међусобне условљености, генерисање варијантних решења и избор најповољније организационе структуре предузећа и решавање конкретних организационих проблема у времену функционисања предузећа у околини - на тржишту.
Развој организације предузећа; Мисија, циљеви и политике предузећа; Чиниоци предузећа; Процеси и функције у предузећу и њихове међусобне везе; Опис функција предузећа; Организациони облици и врсте организационих структура; Обликовање организационе структуре предузећа; Организације и промене у околини.
Настава на предмету обухвата: Предавања са анализом практичних примера организационих структура конкретних предузећа; аудиторне вежбе у оквиру којих се у виду примера разрађују организационе методе и технике и израду семинарског рада који представља самосталан рад студента - студију случаја конкретног предузећа из угла начина организовања. Семинарски рад се ради на вежбама и у ваннаставном времену.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Максимовић, Р.Сложеност и флексибилност структура индустријских система2003Факултет Техничких Наука, Нови СадСрпски језик
Зеленовић, Д.Технологија организације индустријских система - предузећа2006Факултет Техничких Наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада40.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Колоквијумдане50.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Максимовић др Радо
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Николић др Славка
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Видицки др Предраг
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Мушкиња Јован
Асистент

Аудиторне вежбе