Предмет: Безбедност и сигурност информационих система (14 - IZOO23)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 07.03.2014..

Циљ предмета је стицање увида у основне принципе и методе безбедности и сигурности информационих система, разумевање животног циклуса података и захтева у погледу њихове расположивости, поверљивости и интегритета, као и стицање способности да се идентификују претње, рањивости и ризици по информациони систем, односно начини на који ти ризици могу да се умање или избегну.
Након одслушаног предмета, студенти ће овладати неопходном терминологијом и значајним бројем метода, техника и вештина у области безбедности и сигурности информационих система, усаглашених са добром пословном праксом и захтевима водећих међународних стандарда. Такође, студенти ће бити оспособљени за самосталну практичну реализацију система заштите информационих ресурса у организацијама.
У оквиру предмета се обрађују садржаји као што су: основни концепти, трендови развоја и примена заштите информационих система, идентификација и класификација информационих ресурса, претњи и рањивости повезаних са њима, сигурносне копије – процес креирања и њихова употреба након катастрофалног догађаја, инциденти везани за сигурност информација, криптографија – појам, сврха и поступци, примена криптографије у циљу заштите података, сигурности протоколи, безбедност података у „облаку“ и заштита података о личности.
Настава на предмету обухвата предавања са примерима и проблемским ситуацијама у домену безбедности и сигурности информационих система, анализе различитих стратегије заштите информационих ресурса и оцене примењених стратегија. Вежбе се одвијају у лабораторији уз помоћ рачунара и у оквиру вежби се подстиче самосталан рад и рад у групама на постављању, изради и тестирању система заштите информационих ресурса организације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Noriswadi Ismail, Edwin Lee CiehBeyond Data Protection: Strategies Case Studies and Practical Guidance2012SpringerЕнглески
Gutwirth, S., Poullet, Y., De Hert, P.Computers, Privacy anad Data Protection: an Element of Choice2011SpringerЕнглески
Paul LambertA Users Guide to Data Protection2013Bloomsbury ProfessionalЕнглески
ISO/IECInformation security management systems Requirements2013ISO/IECЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда10.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Сладојевић др Срђан
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Стефановић др Дарко
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Арсеновић Марко
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

баји* Ангела

Рачунарске вежбе