Предмет: Управљање пројектима (12 - S0M22)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областСаобраћајно инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ3
Матичне организационе јединице предмета

Департман за саобраћај
Програм предмета

Програм се примењује од 29.10.2012..

Стицање знања о основама управљања пројектима у организационом, техничком и технолошком смислу, управљање процесима и активности које су у вези са израдом пројкетне документације и процеса који су у вези са активностима везаним за саму реализацију пројекта, знања из области коришћења специјализованих софтвера који се користе за управљање пројектима, упознавање са врстама пројеката.
Стицање теоријских и практичних занања и вештина у области управљања пројектима у организационом, техничком и технолошком смислу, обученсот за рад на специјализованим софтверима који се користе при реализацији и праћењу пројеката. Настава и вежбе прилагођени студентима департмана за саобраћај ФТН-а.
Циљеви и задаци пројеката. Значај управљања пројекотм у изради пројектне документације и реализацији пројеката у општрем и посебном смислу. Појам и врсте пројекта. Шта је пројекат. Које су дефиниције пројекатата и какве врсте пројеката постоје.Шта подразумева шира дефиниција пројекта. Које су заједничке карактеристике пројеката. Шта су основни циљеви пројеката у организационом, технолошком и техничком смислу. Шта су трошкови пројекта и која врста трошкова постоји у фази израде пројеката и извођења неког пројекта. Постојећи организациони концепти везани за управљање пројектом. Развој и основне карактеристике организационих концепта за управљање пројектом. Организациони типови везани за управљање пројектима. Управљање људским ресурсима у пројкету - онсове, управљање ризиком пројекта -основе. Управљање променама у пројекту. Постојећи концепти управљања пројектима у техничком и технолошком смислу. Планирање реализације пројекта: планирање времена потребног за реализацију пројекта у организационом, техничком и технолошком смислу (са примерима у области саобраћаја и инфраструктуре), планирање ресурса за извршење пројекта ( у техничком и технолошком смислу (са примерима у области саобраћаја и инфраструктуре), палнирање трошкова пројекта. Праћење и контрола реализације пројекта. Методе и технике које се корите при управљању пројектима. мрежни план, ЦПМ метода (ЦРИТИЦАЛ ПАТХ МЕТХОД), ПЕРТХ метода , ПБС (ПЕРСОНАЛ БРАКЕДОWН СТРУЦТУРЕ), WБЦ (WОРК БРАКЕДОWН СТРУЦТУРЕ), ОБС (ОРГАНИЗАТИОН БРАКЕДОWН СТРУЦТУРЕ). СОФТWАРЕ МИЦРОСФТ 2007, Онови софтвера ПРИМАВЕРА 2006. Посебно за сваку групу студената прикладни примери везани за управљање пројектима уз дефинисане активности, ресурсе и потребно време, уз примену софтвера Мицрософт пројецт.
Предавања и вежбе, колоквијуми и испит. Испит се полаже колоквијално у два колоквијума + усмени део испита или цео испит у испитном року (писмено+усмено). Студенти који се одлуче да полажу испит преко колоквијума, полажу колоквијум 1 и колопквијум 2. У случају да студент положи колоквијум 1, има могућност да полаже и колоквијум 2. У случају да положи и колоквијум 2, излази само на усмени део испита. Студент који не положи колоквијум 1 (или не изађе на полагање колоквијума 1), нема могућност да изађе на колоквијум 2, и излази на цео испит: писмени + усмени. Студент може у току школске године највише три пута полагати из овог предмета.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
С1443АКАО ЗА ПРЕДМЕТ С1443А2012Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Атанасковић др Предраг
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Атанасковић др Предраг
Редовни професор

Аудиторне вежбе