Предмет: Управљање претварачима енергетске електронике (12 - EOS27)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕнергетска електроника, машине и погони
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 12.02.2009..

1.Упознавање са могућима начинима обраде електричне енергије уређајима енергетске електронике који се могу наћи у индустријској примени. 2.Упознавање са уређајима енергетске електронике за управљање и регулацију индустријских погона са моторима једносмерне струје. 3.Упознавање са уређајима енергетске електронике за управљање и регулацију индустријских погона са моторима наизменичне струје. 4. Упознавање са уређајима енергетске електронике који се користе за безпрекидно напајање осетљивих делова индустријских погона. 5.Упознавање са уређајима енергетске електронике који се користе као напајачке јединице управљачких система за аутоматизацију индустријских погона.
1.Студент ће бити оспособљен да правилно изабере тип енергетског претварача сходно његовој примени, као и да изврши елементарне прорачуне око претварача. 2.Оспособљавање за димензионисање, повезивање и пуштање у рад енергетског претварача, односно његову примену, као дела индустријског погона са моторима једносмерне струје. 3.Оспособљавање за димензионисање, повезивање и пуштање у рад енергетског претварача, односно његову примену, као дела индустријског погона са моторима наизменичне струје. 4.Оспособљавање за пројектовање и димензионисање резервног напајања осетљивих делова индустријских погона. 5.Оспособљавање за правилан избор, димензионисање и примену прекидачких напајачких јединица за управљачке компоненте индустријских погона. 6.Студент ће бити оспособљен да користи стручну литературу,интернет и каталошке податке произвођача за правилан избор,пројектовање и димензионисање енергетских претварача као саставних делова аутоматизованих индустријских погона.
Компоненте енергетске електронике у индустрији. Исправљачи. Контролисани исправљачи. Елементарни прорачуни око исправљача као дела погона са мотором једносмерне струје. Пример индустријског контролисаног исправљача: функционалне целине, енергетски прикључци, управљачки прикључци, софтвер исправљача, пуштање у рад. Инвертори. Фреквентни претварачи. Елементрани прорачуни око фреквентног претварача као дела погона са мотором наизменичне струје. Пример индустријског фреквентног претварача: функционалне целине, енергетски прикључци, управљачки прикључци, софтвер претварача, пуштање у рад. Уређаји за безпрекидно напајање. Пример уређаја за безпрекидно напајање у индустрији. Јединице за напајање. Пример напајачке јединице PLC система за аутоматизацију индустријских погона. Друге специјалне примене уређаја енергетске електронике: пуњачи акумулатора, апарати за заваривање, високонапонске примене.
Предмет ће се изучавати кроз излагање теоретских принципа на предавањима, решавање одговарајућих проблема на аудиторним вежбама и кроз практичан рад у лабораторији са циљем овладавања вештинама примене енергетских претварача у индустрији.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Mohan, Ned, Tore Undeland, and William RobbinsPower Electronics: Converters, Applications, and Design1995NY: John Wiley & SonsЕнглески
Б. ДокићЕнергетска електроника2000ЕТФ Бања ЛукаСрпски језик
Евгеније АџићБелешке и презентације са предавања2009Српски језик
Kassakian, John G., Martin F. Schlecht, and George C. VerghePrinciples of Power Electronics1991MA: Addison-WesleyЕнглески
Martin Brown (Siemens AG)Siemens Standard Drives Application Handbook1997Siemens AGЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Векић др Марко
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Ивановић др Зоран
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Векић др Марко
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Ивановић др Зоран
Ванредни професор

Аудиторне вежбе