Предмет: Анализа токова материјала у урбаним системима (12 - SZDI23)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнжењерство заштите животне средине
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ10
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2008..

Упознавање студената са методологијом Анализе токова материјала напредне методе за дизајнирање антропогеног метаболизма, са посебним освртом на анализу токова материјала у урбаним срединама као гравитирајућим центрима дуророчних залиха и извора отпадних материјала. Овладавање студената методологијом анализе токова материјала, упознавање са најкритичнијим токовима материјала у урбаним системима, начина њихове идентификације, као и метода евалуације затечених стања у циљу генерисања дугорочних решења. Упознавање студената са достигнућима у овој области и развој модела у циљу што бољег сагледавања могућности за научно истраживачки рад у овој области.
Студент стиче знања о новој методологији у области заштите животне средине, индустријске екологије, управљања ресурсима, управљања отпадом, са акцентом на дизајн антропогеног метаболизма, као напредног алата за подршку приликом доношења одлука у наведеним областима, као и начинима синтетисања и евалуације прикупљених података, узевши у обзир могућност њихове нетачности.
Приниципи методологије Анализе токова материјала. Основе Антропогеног метаболизма. Структура антропогених система, Интеракција животне средине и урбаних система. Дизајн урбаних система. Идентификација и мапирање токова материјала. Методе класификације значајности појединих токова у зависности од дефинисане проблематике. Предвиђање понашања предложеног решења истраживане проблематике у оквиру урбаних система. Критеријуми и методе евалуције како постојећих тако и предвиђених стања урбаних система, њихово дефинисање и развој.
Метод извођења наставе је базиран на извођењу наставе, истраживачком раду и симулацији процеса, писању рада из дефинисане области, дицкусије на конкретним примерима, анализи научних извора
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Paul H. Brunner, Helmut RechebergerMaterial Flow Analysis- Lewis publishersЕнглески
Petter Baccini,Paul H. Brunner Metabolism of the Antroposphere- SpringerЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Семинарски раддада40.00
Усмени део испитанеда60.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Станисављевић др Немања
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Brunner др Paul
Гостујући професор

Предавања
Недостаје слика

Вујовић Свјетлана
Асистент - др наука

Аудиторне вежбе