Предмет: Дигитална обрада слике (17 - EK421)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 10.02.2007..

Упознавање са основним појмовима из области дигиталне обраде слике; разумевање савремених метода за побољшање, рестаурацију, морфолошку обраду, компресију и сегментацију слике.
Разумевање основних поступака за дигиталну обраду слике и способност за самосталну реализацију једноставнијих система дигиталне обраде слике. Способност за имплементацију алгоритама обраде слике ради побољшања слике за одређену намену или у сврху уклањања шума и деградације са слике. Познавање и примена алгоритама за издвајање објеката са слике. Могућност једноставног проширења знања радом на одређеном проблему.
Увод у дигиталну обраду слике (примери употребе, основне компоненте система за обраду слике). Основни појмови у обради слике (елементи визуелне перцепције, сензори слике и аквизиција, одабирање и квантизација, релације између пиксела). Побољшање слике у просторном домену (трансформације интензитета, просторно филтрирање за ублажавање и изоштравање слике, хистограм слике). Побољшање слике у фреквенцијском домену (2Д Дискретна Фуријеова трансформација, особине, филтрирање у фреквенцијском домену). Рестаурација слике (модели шума, просторно и фреквенцијско филтрирање за уклањање шума, естимација функције деградације, инверзно филтрирање, Винеров филтар). Обрада слике у боји (колор модели, трансформације боја, издвајање боја,обрада слике у боји, псеудоколор обрада слике). Компресија слике (редунданса у слици, основне методе компресије без губитка, предиктивно кодовање и трансформационо кодовање). Морфолошка обрада слике (основне операције и морфолошки алгоритми за бинарну слику и слику у сивој скали). Сегментација слике (детекција тачке, линије, ивице, сегментација прагом).
Предавања; Рачунарске вежбе; Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Gonzalez, R.C., Woods, R.E.Digital Image Processing (3rd Edition)2008Prentice-Hall, Inc., Upper Saddle RiverЕнглески
Поповић, М.Дигитална обрада слике2006Академска мисао, БеоградСрпски језик
William K. PrattDigital image Processing2017WileyЕнглески
Alan BovikHandbook of Image and Video Processing2005Academic PressЕнглески
Татјана Лончар Турукало, Бранко БркљачПрезентације и рачунарске вежбе на web порталу Катедре за телекомуникације и обраду сигнала2016Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада25.00
Одбрањене рачунарске вежбедада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Присуство на предавањимадада3.00
Присуство на рачунарским вежбамадада2.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Лончар-Турукало др Татјана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Лазић Иван
Асистент

Лабораторијске вежбе