Предмет: Модели понашања индустријских купаца (12 - IM1806)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Разумевање динамике понашања пословног купца је круцијално за идентификовање профитабилних сегмената пословног тржишта, за лоцирање куповних утицаја у тим сегментима и ефективно и ефикасно циљање пословних купаца понудом која одговара њиховим потребама. Неопходно је усвајање основних знања и вештина како би се разумело понашање индустријских купаца, односно индивидуалних доносиоца одлука, разумевајући тако сложеност потрошачке разноликости и динамика индустријског (пословног) тржишта.
Стицање знања и вештина које омогућавају разумевање свеукупне сложености понашања индустријског купца, и развијање способности предвиђања и задовољавања потреба и жеља индустријских потрошача у циљу остварења пословних циљева.
Увод у понашање индустријских потрошача; специфичности индустријског (пословног) тржишта;опште карактеристике индустријских купаца; карактеристике и врсте пословних купаца; особености понуде у индустријском маркетингу. Модели понашања индустријских купаца; Робинсон-Фарисов модел, Виндов модел, Вебстер- Виндов модел, Шетов модел, Нилсенов модел, Котлеров модел понашања индустријских купаца.
Настава се одвија кроз предавања, самосталне вежбе и аудио-визуелне презентације примера позитивне пракс. Провера знања се одвија кроз два колоквијума. Услов за излазак на завршни испит су положени колоквијуми. Завршни испит је усмени и односи се на теоријске области које нису биле обухваћене колоквијумима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Маричић БранкоПонашање потрошача1996Савремена администрацијаСрпски језик
Leon G. Schiffman; Leslie Lazar KanukConsumer Behavior2005Pearson EducationЕнглески
Webster, F. E. and Z. WindOrganizational Buying Behavior1972New Jersey: Prantice-Hall, Englewood Cliffs.Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Колоквијумдане20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Николић др Славка
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Спајић др Јелена
Доцент

Аудиторне вежбе