Предмет: Техничка експлоатација машина (17 - M213)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областМоторна возила и мотори СУС
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за механизацију и конструкционо машинство
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Стицање основних теоретских и практичних сазнања из области трибологије и триболошких система, теорије подмазивања, трошења и оштећења површина, антифрикционих материјала, мазива, моторских горива и других техничких течности, као и из теорије поузданости и њене примене у експлоатацији и одржавању машина.
Оспособљеност за рутинско коришћење стечених знања и вештина у самосталном или тимском раду, као и способност даљег усавршавања у комплексној области техничке експлоатације машина.
Основи трибологије. Појам и дефиниције трибологије и триболошких система. Карактеристике триболошких површина: структура, геометрија и облик триболошких површина, односи триболошких површина у контакту. Трење. Теорије подмазивања: гранично, потпуно и мешовито подмазивање. Трошење и оштећење површина: дефиниције и класификације. Механичка трошења: адхезивно хабање, абразивно хабање, струјна ерозија, хабање услед замора, електрична ерозија. Остали видови трошења и оштећења површина материјала: хемијско, термичко и биолошко трошење. Лаки метали и антифрикционе легуре. Мазива уља и масти: састав, физичко-хемијске особине, дијагностика и критеријуми за замену, класификације и спецификације по реолошким и радним особинама. Организација службе подмазивања и њени задаци. Складиштење и дистрибуција мазива. Руковање мазивима. Отпадна (коришћена) мазивима и поступци са њима. Моторска горива и друге техничке течности. Поузданост и примена поузданости у експлаоатацији и одржавању машина.
Усмено излагање материје, праћено одговарајућим сликама, шемама и дијаграмима. Аудиторне вежбе су рачунске и показне, а лабораторијске се изводе помоћу одговарајуће лабораторијске опреме у лабораторији или одговарајућим сервисно-ремонтним радионицама.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Клинар, И.Техничка експлоатација машина2006Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада15.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Дорић др Јован
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Дорић др Јован
Редовни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Николић др Небојша
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Фехер Далибор
Асистент

Лабораторијске вежбе