Предмет: Комуникациони системи (12 - BMI102)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 31.10.2012..

Стицање основних знања о начину функционисања комуникационих система: основних блокова и њихове улоге на предајној страни, основним карактеристикама комуникационог канала и основних блокова и њихових карактеристика на пријемној страни. Студент треба да стекне глобалну слику о редоследу процесирања у сваком од блокова и способност да имплементира комплетан комуникациони ланац за најједноставније реализације комуникационих система у MATLAB-у и интерпретира добијене резултате.
Студент који успешно савлада градиво из овог предмета биће у стању да: - препозна и објасни основне блокове комуникационог система на страни предајника и пријемника и опише њихове основне функције - имплементира основне реализације сваког од комуникационих блокова коришћењем MATLAB-ovog Communication Toolbox-a и подешава њихове основне параметре.
- Појам информације, појам и улога сигнала, врсте и подела сигнала, анализа сигнала. Дигитализација сигнала и пренос дигиталног сигнала. Сигнали у основном опсегу и модулисани сигнали, снага сигнала, спектар сигнала, спектрална ефикасност. - Увод у MATLAB. Основни концепти у MATLAB-u: скрипт фајлови, функције, вектори и матрице, корисне уграђене функције. - Генерисање сигнала у MATLAB-u. Интуитивни увод у комуникационе канале, преносни медијуми: жични и бежични пренос, шум у каналу, основни модели канала: канал са гаусовим шумом, однос сигнал шум у каналу. Напреднији модели комуникационих канала и њихови параметри. Генерисање модела канала у MATLAB-u. Основни модел комуникационог система. - Опис и редослед појединих блокова на предајној и пријемној страни. Имплементација базичног модела комуникационог система у MATLAB-u. Поступци израчунавања вероватноће грешке у преносу, битске вероватноће грешке и вероватноће грешке поруке кроз симулационе експерименте. Основни принципи симулације комплетног комуникационог система. Примери имплементације основних комуникационих система у MATLAB-u. Извођење симулационих експеримената и приказ у MATLAB-u.
Предавања, аудиторне и рачунарске вежбе.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Жељен ТрповскиКомуникациони системи2016ФТН, скриптаСрпски језик
John Proakis, Masoud Salehi, Gerhard BauchContemporary Communication Systems using MATLAB2012CengageЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Теоријски део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Трповски др Жељен
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Миња др Александар
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Јошић Слободан
Истраживач приправник

Рачунарске вежбе