Предмет: Микропроцесорски системи у медицини (12 - BMI103)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕлектроника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 05.11.2012..

Циљ предмета је да студенте оспособи за моделирање, модуларно пројектовање, симулацију и имплементацију хардвера и за пројектовање, писање и тестирање апликативних програма у програмском језику високог нивоа за интелигентне медицинске уређаја засноване на микроконтролерима.
Студент који успешно заврши овај предмет биће у стању да за задати једноставан медицински уређај заснован на микроконтролеру: - пројектује, симулира и имплементира хардверски део уређаја на основу задате спецификације, - моделира, пројектује, симулира и имплементриа једноставне апликативне програме у програмском језику високог нивоа и - интегрише хардверске и софтверске компоненте и тестира функционалност изграђеног интелигентног медицинског уређаја.
Пројектовање интелигентних медицинских уређаја заснованих на микропроцесорима и микроконтролерима. Примена софтверских алата у пројектовању и симулацији микрорачунарских система. Структура програмске подршке уграђених (ембеддед) микрорачунарских система. Пројектовање, писање и тестирање апликативних и системских програма. Примена програмских језика високог нивоа и софтверских алата у пројектовању програмске подршке микрорачунарских система. Повезивање микроконтролера са улазно-излазним јединицама које се користе у медицини. Увод у микрорачунарске системе за рад у реалном времену. Пример микроконтролера за примене у медицинским уређајима. Хардверска структура и програмерски модел. Комуникација и умрежавање микроконтролера са другим рачунарским и медицинским уређајима.
Предавања. Аудиторне и лабораторијске вежбе. Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Вељко МалбашаСкрипте - у припреми- Факултет техничких наукаСрпски језик
Tim WilmshurstDesigning Embedded Systems with PIC Microcontrollers2009NewnesЕнглески
Ramesh GaonkarThe Fundamentals of Microcontrollers and Applications in Embedded Systems with PIC2007Thomson Delmar LearningЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада40.00
Завршни испит - I деонеда25.00
Завршни испит - II деонеда25.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Малбаша др Вељко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Теодоровић др Предраг
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Лукић др Милан
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Теодоровић др Предраг
Доцент

Аудиторне вежбе