Предмет: Биомедицинско инжењерство у когнитивним неуронаукама (12 - BMI115)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЕлектрична мерења и метрологија
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 19.10.2012..

Стицање знања из области биомедицинског инжењерства у когнитивним неуронаукама.
разумевање основа когнитивних неуронаука: разумевање принципа рада и употребе биомедицинске инструментације у когнитивним неуронаукама; способност рада у интердисциплинарном тиму биомедицинских инжењера, лекара и психолога на разумевању и решавању проблема везаних за примену биомедицинске инструментације у когнитивним неуронаукама; способност претраживања релевантне литературе и других облика информација из области биомедицинске инструментације у когнитивним неуронаукама и способност презентације резултата истраживања; добро познавање и разумевање примене електротехнике и рачунарства у биомедицинској инструментацији у когнитивним неуронаукама.
Когнитивне неуронауке: порекло, настанак и области истраживања. Примена сазнања из когнитивних неуронаука. Значај неуролошких испитивања за когнитивне неуронауке. Методе испитивања функционисања нервног система. Методе испитивања на мозгу. Неуралне основе процеса виђења. Улога синаптичких промена у процесима консолидације. Неуралне основе оперативне и дуготрајне меморије. Неуролошки засновани поремећаји меморијског система. Неуралне основе симболичког функционисања. Неуролошки засновани поремећаји продукције и разумевања језика. Неуралне основе свести и сна. Неуралне основе поремецаја свести и сна. Локалистички и холистички погледи на функционисање мозга. Уређаји и системи који се примењују у когнитивним неуронаукама. Електоенцефалографи и примена електроенцефалографије у когнитивним неуронаукама. Магнетоенцефалографи и примена магнетоенцефалографије у когнитивним неуронаукама. Уређаји за мерење евоцираних потенцијала и ERP (потенцијала везаних за догађаје) и њихова примена у когнитивним неуронаукама. Функционални МР (магнетно-резонантни) уређаји и њихова примена у когнитивним неуронаукама. Уређаји за транскранијалну магнетну стимулацију и њихова примена у когнитивним неуронаукама. Уређаји за позитронску емисиону томографију (PET) и њихова примена у когнитивним неуронаукама. SPECT (Single-photon emission computed tomography) уређаји и њихова примена у когнитивним неуронаукама. NIRS (Near-infrared spectroscopy) уређаји и њихова примена у когнитивним неуронаукама. Електомиографи и примена електромиографије у когнитивним неуронаукама. Eye-tracking уређаји и њихова примена у когнитивним неуронаукама. Уређаји за микронеурографију и њихова примена у когнитивним неуронаукама. Примена сазнања из когнитивних неуронаука у Brain Computer Interface системима. Лабораторијски практикум из мерења у когнитивним неуронаукама.
Предавања, аудиторне, лабораторијске вежбе, консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
National Research Council (U.S.). Committee on Military and Intelligence Methodology for Emergent Neurophysiological and Cognitive/Neural Science Research in the Next Two Decades.Emerging cognitive neuroscience and related technologies2008National Academies PressЕнглески
Ward, J.The student’s guide to cognitive neuroscience2006Psychology pressЕнглески
П. СовиљСтохастичко дигитално мерење EEG сигнала2010Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
A. Lay-EkuakilleAdvances in Biomedical Sensing, Measurements, Instrumentation and Systems2009SpringerЕнглески
А. КостићКогнитивна обрада информација2006Завод за уџбенике и наставна средства БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада20.00
Предметни пројекатдада30.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Совиљ др Платон
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ковић др Вања
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Пјевалица др Небојша
Редовни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Пјевалица др Небојша
Редовни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Булат Марина
Асистент са докторатом

Лабораторијске вежбе