Предмет: Анализа и обрада биомедицинских сигнала (12 - BMI123)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 05.11.2012..

Могућности примене алата теорије случајних процеса и обраде сигнала на анализу биомедицинских сигнала. Циљ анализе је квантитативна процене параметара испитиваног субјекта ради подршке објективној дијагностици и прогностици. Студенти ће имати прилику да користе реалне сигнале и на основу којих ће оценити значај анализе у напретку и усавршавању медицинске дијагностике. Посебан акценат ће се ставити на паралелу између реалних сигнала и случајних процеса. Студенти ће се упознати са теоријским основама и примерима основних метода обраде сигнала, прилагиђених биомедицинским апликацијама. Упознаће основне биомедицинске сигнале, као и значај и принципе моделовања у анализи биолошких система.
Студенти ће научити специфичности инхеренте анализи реалних биомедицинских сигнала, како са аспеката обраде сигнала, тако и са аспеката случајних процеса. Научиће могућности примене математичких алата на реалне сигнале, одређиваће њихове особине и карактеристике и видеће како се то користи за подршку лекарима. Савладаће принципе формирања томографских пројекција и принципе реконструкције попречних пресека на основу профила.
- 1Д сигнали: Принципи генерисања сигнала – организам као скуп сензора, актуатора и преносних путева. Основне процедуре предобраде неопходне за даљу анализу. Врсте и примери биомедицинских сигнала са нагласком на кардиоваскуларне: карактеристични параметри, комплексност и упаривање, значајни параметри у фреквенцијском домену. Изведени сигнали – ПИ, ХР, СБП, ДБП, МБП, QТ. Примери анализе 1Д сигнала – Поенкаре плот као пример линеарне анализе, бесконачно диференцијално клиповање као пример нелинеарне. Студенти ће за илустрацију користити сигнале које ће снимити на себи (уз писмену сагласност). - 3Д сигнали: Радонова трансформација као основ вишедимензионалне дијагностике: синограми, теоријске основе функционисања, апликације. Реконструкција – филтрирана обрнута пројекција, Фуријеова теорема о слојевима, итеративне процедуре. Примена Радонове трансформације код различитих начина генерисања томографских слика (ЦТ, СПЕЦТ, ПЕТ, НМР, ултразвук). Карактеристични артефакти у томографским приказима који се добијају наведеним техникама.
1. Предавања и вежбе на табли. 2. Практичне вежбе на 1Д сигналима – студенти ће себе снимати помоћу уређаја Schiller AT-101 (уз писмену сагласност) а на располагању ће имати и снимке пацијената (КБЦ Бежанијска коса) и лабораторијских животиња (Медицински факултет, Институт Синиша Станковић, Институт Пупин, Институт за физику). 3. Теренска настава: а. Обрада 1Д сигнала – посета истраживачким институцијама у Београду б. Обрада 3Д сигнала: Центар за имиџинг Сремске Каменице (такође предмет Обрада слике) – томографија путем ЦТа, ПЕТа, НМРа, дигиталног мамографа и ултразвучна визуализација.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
RH Brown, RH Smallwood, DC Barber, PV Lawford, DR HoseMedical Physics and Biomedical engineering1999IOP Institute of Physics PublishingЕнглески
AC. Kak, M. SlaneyPrinciples of computerized tomography imaging1999IEEE PressЕнглески
Дејан ПоповићМедицинска инструментација и мерења2014Академска мисаоСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Теоријски део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Лончар-Турукало др Татјана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Бајић др Драгана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Мијатовић др Горана
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Старчевић Ђорђе
Истраживач сарадник

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Остојић Владимир
Асистент са докторатом

Аудиторне вежбе