Предмет: Биомеханика (12 - BMI127)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областМеханика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ8
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за техничку механику
Програм предмета

Програм се примењује од 05.11.2012..

Намера наставника је да студент:- разуме Биомеханику као развој, проширење и примену механике у анализи проблема биосистема који су комплекснији и по функцији и по форми, а у принципу слабије дефинисани од техничких, а са циљем разумевања нормалног стања и побољшања дијагноза и третмана код повреда и болести.
После овог курса студент треба да је способан да: повеже знање стечено у курсу Механике са неуниформним, дескриптивним материјалом који даје биологија и формулише модел за квантитативну анализу биомеханичких система; да решава добијене једначине и да разуме како старење, болест и траума утичу на промене механичких функција изабраних система у људском телу у односу на нормално стање са циљем коректног избора потребне интервенције.
Спољашње силе и њихов утицај на људско тело и његово кретање у простору. Кретање система више тела са вискоеластичним елементима. Математички модели у биомеханици. Терминологија, структура и функције скелетног, мишићног и нервног система. Унутрашње силе у људском телу и њихов утицај на тело и његово кретање. Реолошка својства ткива и ткива која се користе у ресторацијама. Везе напона и деформација. Закони кретања и биланс енергије. Биомеханика костију, зглобова и лигамената. Типови и структура мишића као покретача тела. Сила при контракцији мишића. Нервни систем као управљачки део скелетно мишићног система. Аксиоме термомеханике. Метаболизам: енергија, топлота, рад и снага људског тела. Специфичности математичког моделирања и нумеричких симулација кретања људског тела: динамичко моделирање зглобова у људском телу са посебним освртом на колено и везу врат-глава, модели за анализу судара са посебним освртом на биодинамички одговор људског тела у фронталном судару као и одговор главе на удар. Примена математичке теорије еластичних штапова у биомеханици. Примена биомеханичких модела у рехабилитацији, вежбању и спорту. Употреба протеза за очување механичких функција у телу. Осцилације биосистема.
Предавања, аудиторне вежбе, рачунске вежбе. Домаћи задаци, као метод провере разумевања уведених појмова и употребе уведених метода
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Aydın TözerenHuman body dynamics2000SpringerЕнглески
Peter McGinnisBiomechanics of sport and exercise2005Human KineticsЕнглески
Yuan-Cheng FungBiomechanics 1993SpringerЕнглески
Irving HermanPhysics of human body2007SpringerЕнглески
J. Wilmore, D. Costill & L. KenneyPhysiology of sport and exercise2008Human KineticsЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Практични део испита - задацинеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Спасић др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Граховац др Ненад
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Ожват Сања
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Окука Александар
Асистент

Аудиторне вежбе