Предмет: Менаџмент технологије (12 - IM2207)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за производне системе организацију и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Цивилизација какву познајемо и у којој живимо је базирана на технологији и без технологије не би постојала у облику у коме јесте, па је и способност управљања технологијом једна од најважнијих за будући развој. Сходно овоме, општи циљ предмета Менаџмент технологије је разумевање улоге технологије у пословању и стварање, имплементација и интеграција технолошких иновација у циљу испуњења стратешких и оперативних циљева организације. У том смислу, циљ предмета је да код студената развије способности: (1) анализе технолошких трендова (2) разумевања везе знање – иновација – технологија, (3) управљању технологијом за иновацију, (4) комерцијализације технологије кроз самостални предузетнички подухват или предузетнички ангажман унутар постојеће организације и (5) заштите интелектуалне својине проистекле из развоја технологије.
Студенти који одслушају предмет, изврше предиспитне обавезе и положе испит су оспособљени да: (1) користе алате за анализу технолошких трендова, изводе закључке, предлажу и пореде различите технолошке стратегије, (3) обликују акциони план којим се врши примена одабране стратегије и (4) учествују у њеној примени на нивоу предузећа као инжењери у развоју, менаџменту производа или на руководећем положају, (5) на основу пословне стратегије генеришу технолошку стратегију, (6) предлажу и учествују у примени иновационе и стратегије заштите интелектуалне својине.
Шта је технологија? Где настаје и како се дифузује? Улога технологије у развоју друштва. Управљање иновацијама у развоју технологије. Гурање технологије и повлачење тржишта. Веза знање, иновација, технологија. Технолошка стратегија компаније. Веза технолошке и пословне стратегије. Технологија као база предузетничког подухвата. Комерцијализацаија технологије. Интелектуална својина и технологија. Патент и мали патент. Број пријављених и регистрованих патената као индикатор иновативности, технолошког прогреса и развоја. Трансфер зњања и технологије.
Настава на предмету се одвија кроз предавања и вежбе. Предавања су аудиторна и комбинују теорију и практичне примере који су база за дискусију. Предавања делом реализују гостујући предавачи. У оквиру вежби, рад ће се одвијати у групама и самостално. Део наставе ће бити реализован посетом сајмовима, организацијама и компанијама.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Текић, Ж.МЕНАЏМЕНТ ТЕХНОЛОГИЈЕ - скрипта2013ФТН, Нови СадЕнглески
Владимир МилачићМенадзмент технологија2003ПрометејСрпски језик
ЕПОПрируцник за наставу о патентима2011Завод за интелектуалну својину Р СрбијеСрпски језик
Леви Јакшић ММенаџмент технологије и развоја2010Чигоја штампа, БеоградСрпски језик
Paul TrotInnovation management and New product development2011Prentice HallЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Теоријски део испитанеда20.00
Усмени део испитанеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Анишић др Зоран
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Гечевска др Валентина
Гостујући професор

Предавања
Недостаје слика

Текић др Жељко
Доцент

Аудиторне вежбе