Предмет: Основе тестирања софтвера (17 - IZOO16)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 29.04.2014..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Увод у програмирањедане
Циљ предмета Основе тестирања софтвера јесте (1) разумевање основних концепата, принципа и метода тестирања софтвера, (2) интеграција знања стеченог у оквиру одслушаних предмета који обухватају обезбеђење и контролу квалитета софтверских производа и (3) препознавање модела процеса развоја софтвера и избор и примена одговарајућих метода тестирања. Циљ предмета је да се инжењер оспособи да примени основне концепте, принципе и методе тестирања софтвера, да препознаје моделе процеса развоја софтвера и унапређује процес тестирања софтвера у оквиру пројекта и/или компаније.
Студенти који одслушају предмет и положе испит су оспособљени да: (1) разумеју основне концепте, принципе и методе тестирања софтвера, (2) користе алате за подршку тестирању, (3) изводе закључке, предлажу и пореде различите стратегије и приступе, (4) обликују акциони план којим се врши унапређење процеса тестирања и (5) учествују у примени стратегије у предузећу са позиције инжењера који се налази на позицији аналитичара.
Уводни део: Принципи тестирања. Тестирање кроз животни циклус развоја софтвера: Примена тестирања на различите моделе развоја софтвера (модел водопада, В-модел, итеративни модел...). Статичко тестирање: Рецензија пројектне документације. Статичка анализа помоћу алата. Тест дизајн технике: Процес развоја тестова. Технике базиране на спецификацији. Технике базиране на структури кода. Управљање тестирањем: Развој стратегије и приступа тестирању софтвера. Дефинисање мера ефективности. Управљање ресурсима. Алати за подршку тестирању: Врсте и класификације алата према начину примене. Унапређење процеса тестирања софтвера: Различите методе за унапређење процеса тестирања софтвера.
Настава на предмету обухвата предавања са примерима различитих принципа и метода тестирања софтвера и избора и оцене примењених метода. У оквиру предавања своја искуства из праксе студентима ће пренети и искусни руководиоци функција или целих предузећа. У оквиру вежби подстиче се рад у групама. Вежбе се одвијају уз помоћ рачунара.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Hambling, B. et allSoftware testing2010BCSЕнглески
Koomen, T., Pol, M.Test Process Improvement1999Addison-WesleyЕнглески
Поповић, Ј.Тестирање софтвера у пракси2014ЦЕТСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада50.00
Предметни(пројектни)задатакдада15.00
Присуство на вежбамадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Мандић др Владимир
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Катин Андреј
Асистент

Рачунарске вежбе