Предмет: Еколошки материјали (17 - Z423B)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнжењерство заштите животне средине
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 10.10.2011..

Упознавање студената са могућностима примене природних материјала у традиционалној, и савременој градњи објеката, рециклираних материјала, као и материјала добијених употребом секундарних сировина. Познавање техника за припрему секундарних сировина и добијања еколошких материјала. Стицање знања која омогућавају оцену еколошких утицаја примене овакивих материјлала, еколошких предности, енергетске ефикасности, могућности њихове рециклаже по истеку века трајања објекта и оцене животног циклуса.
Стечена нова знања о методама за добијање еколошки прихватљивих материјала, чијом се употребом и процесима добијања значајно смањују негативни утицаји на животну средину.
Класични природни материјали у градитељсву: камен, непечена земља, стабилизована непечена земља, дрво, слама. Отпадне материје као извор секундарних сировине за добијење нових материјала. Примена рециклата од отпадних материја као секундарних сировина за добијање нових материјала. Примена отпадног стакла за добијање грађевинске опеке. Примена индустријског и грађевинског отпада као секундарне сировине за изградњу путева. Примена пепела из индустријских и енергетских постројења као секундарне сировине за добијање бетона. Примена отпадне гуме као секундарне сировине за добијење нових материјала. Нове технологије у примени природних материјала. Економичност и енергетске предности примене природних материјала и материјала са секундарним сировинама. Анализа дугорочних ефеката присуства супстанци у токовима материјала као секундарних сировина, на животну средину.
Предавања. Аудиторне вежбе. Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Крњетин, С.Градитељство и заштита животне средине2004Прометеј, Нови СадСрпски језик
Gernot MinkeBuilding with earth2006Birkhauser, Basel-Berlin-BostonЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Штрбац др Драгана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Миросављевић др Зорица
Асистент - др наука

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Новаковић др Младенка
Асистент - др наука

Аудиторне вежбе