472 Павел Ковач "Теорија обрадних процеса"


12.02.2015. - 11:52 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Теорија обрадних процеса”

Аутори: Павел Ковач

Рецензенти: др Марин Гостимировић, ред. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
             др Миколај Кузиновски, ред. проф. Машинског факултета Универзитета „Ћирил и Методије“      у Скопљу, Република Македонија
                  
Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.7/.9(075.8)

 КОВАЧ, Павел
     Теорија обрадних процеса / Павел Ковач. - 1. изд. –
Нови Сад : Факултет техничких наука, 2014 (Нови Сад : Грид) .
- В, 283 стр. : илустр. ; 24 цм. -  (Едиција "Техничке
науке - уџбеници" ; бр. 472)

Тираж 100. - Библиографија.
ISBN 978-86-7892-640-2

а) Технички материјали - Обрада  


(из садржаја)
Публикација под насловом Теорија обрадних процеса, садржи у свом основном делу 285 страна текста, 255 слика и дијаграма, 307 нумерисаних једначина, 21 табелу и 189 литературних извора. Испред основног дела дати су: садржај, предговор, коришћене ознаке и скраћенице и увод. На крају се налази списак коришћене литературе. Садржај је подељен у следећа радна поглавља: 1. Процес обраде – терминологија, кинематика, ознаке и геометрија. 2. Настајање струготине при обради материјала. 3. Силе при резању. 4.  Топлотне појаве при обради резањем. 5. Трибологија процеса резања. 6. Интегритет обрађене површине. 7. Средства за хлађење и подмазивање.8. испитивање обрадљивости материјала.9. Динамика процеса резања. 10. Режими резања и базе податаака

(из рецензије)
Публикација је написана јасно и сажето са богатим илустрацијама које омогућавају брзо разумевање и савладавање наставног градива. Аутор је успео да прикупи знање о овој проблематици у светлу најновијих истраживања, а ослањајући се пре свега на резултате истакнутих истраживача у земљи и иностранству као и на уношење сопствених истраживања.
Публикација не обухвата све информације, које је наука и пракса о обради материјала резањем до сад прикупила. Она објашњава пре свега основне законитости, даје основне обрасце за прорачун, а за још дубље проучавање упућује на одговарајућу литературу. За успешно коришћење публикације неопходно је постојање основних занања о машинским алаткама, алатима, приборима и мерилима. Она омогућује продубљивање знања и самостално решавање проблема из обраде материјала резањем.
Овом публикацијом тежња је да се попуни значајна празнина у универзитетској наставној литератури, која постоји од увођења истоименог предмета у наставни програм усмерења производног машинства на Факултету техничких наука у Новом Саду.
Посебно се истиче да познавање теоријских основа процеса обраде материјала резањем доприноси не само ефикаснијем коришћењу постојеће производне опреме и развоју нове, као и смањењу трошкова производње већ и повећању продуктивности производних система.

(о аутору)
Проф. др Павел Ковач је рођен 1950, а Факултет техничких наука је завршио 1975. године. Магистарски рад је одбранио 1980. године, а докторску дисертацију 1987. године, све на Факултету техничких наука. Запослио се наа ФТН 1975. као асистент у научном раду, затим постао асистент, а за доцента на овом факултету за ужу научну област Конвенционални и неконвенционални поступци обраде скидањем материјала изабран 1988. године, у звање ванредног професора је изабран 1993. године а у звање редовног професора 1998. године. Био је visiting professor на Универзитету Prince of Sonkla на Тајланду. Шеф је катедре за обраду материјала за обраду струготине. У једном мандату је био директор Департмана за производно машинство и координатор Машинског одсека на ФТН. Објавио је 306 научних радова у међународним и домаћим научним часописима као и на међународним и домаћим скуповима. Објавио је три универзитетска уџбеника, збирку задатака за вежбе, практикум за вежбе и две монографије. Главни је и одговорни уредник часописа International Journal of Production Engineering, који излази на ФТН у Новом Саду. Рецензент је и члан уређивачког одбора International Journal for Production Research (В. Британија) и других међународних часописа. У последње време из осим поменуте научне области држи наставу и бави се еколошким технологијама и заштитом животне средине.



 

  • Није могуће приказати слику.