435 Драгољуб Новаковић, Немања Кашиковић "Пропусна штампа"


16.10.2014. - 11:56 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника
: „Пропусна штампа”

Аутори: Драгољуб Новаковић, Немања Кашиковић

Рецензенти: др Катарина Герић, ред. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
            др Бошко Шево, ред. проф. Академије уметности у Новом Саду
                  
Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
655.2/.3 (075.8)

НОВАКОВИЋ, Драгољуб
  Пропусна штампа / Драгољуб Новаковић, Немања Кашиковић. – 1. изд. -  Нови
Сад : Факултет техничких наука, 2013 (Нови Сад : ГРИД) . – 125 стр. : илустр. ; 24 цм. -  
(Едиција "Техничке науке - уџбеници" ; 435)

Тираж 300. - Библиографија.
ISBN 978-86-7892-575-7

а) Штампарство


Из рецензија
Др Катарина Герић, редовни професор
Пропусна штампа као техника штампе присутна је више векова. Оно што је посебно издваја је примена великог броја различитих материјала са којима се штампа и на које се штампа. Данас се за боје користи преко десет хиљада пигмената и преко тридесет хиљада врста везивних средстава. Такође, у примени је велики број различитих материјала који се користе за израду штампарске форме и оквира или рамова у које се штампарска форма поставља. Значајан је и број материјала од којих се израђује шаблон штампарске форме који омогућавају стварање слике која се штампа. Методички материјал је обрађен и прилагођен тако да даје потпуне информације које омогућују добра сазнања потребна за технику пропусне штампе. Аутори су посветили значајну пажњу свим елементима процеса пропусне штампе тако да су у уџбенику прегледно и јасно описани сви битни појмови који при изучавању омогућују јасно, једноставно и приступачно изучавање и усвајање.
Бошко Шево, редовни професор
Уџбеник на савремен начин обрађује једну од посебно значајних техника штампе која је примењена у подручју графичке уметности. Велики низ година, а и данас ова техника омогућава уметнички исказ и даје могућност репродуковања значајног броја уметничких решења. Та решења реализују се са изузетно великим бројем различитих боја на широкој лепези различитих и специфичних подлога од керамике, стакла, метала, тканине, папира и других врста материјала. Аутори су добро уочили свеукупност материје која обухвата технику пропусне, посебно сито технике штампе. Поступно су и на прикладан начин објаснили процес као и његове елементе. Сви елементи процеса су детаљно представљени и објашњени са појединачном анализом елемената, технике, материјала, процеса израде и утицајних параметара на квалитет репродукције.
О ауторима
Др Драгољуб Новаковић је редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду. Високо образовање од основних студија до доктората техничких наука је завршио на Факултету техничких наука у Новом Саду. Први је доктор техничких наука у области Графичког инжењерства и дизајна. Дужи низ година је радио на пројектовању савремених компјутером управљаних машина. Објавио је већи број књига, преко 400 научних и научностручних радова у часописима и часописима са SCI листе, на скуповима у земљи и иностранству, као и већи број пројеката, студија и тема. Научна област на чијем унапређењу и развоју ради је подручје Графичког инжењерства и дизајна.
Др Немања Кашиковић је доцент Факултета техничких наука у Новом Саду. Високо образовање од основних студија до доктора техничких наука је завршио на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Објавио је преко 70 научних и научно-стручних радова у часописима и часописима са SCI листе, на скуповима у земљи и иностранству, учествовао је у изради пројеката, студија и тема. Научна област на чијем унапређењу и развоју ради је подручје Графичког инжењерства и дизајна.

 

  • Није могуће приказати слику.