81 Мирослав Планчак "Брза израда прототипова, модела и алата"


13.01.2013. - 14:09 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Брза израда прототипова, модела и алата (Rapid Prototyping and Rapid Tooling)”

Аутор: Мирослав Планчак

Рецензенти: др Милентије Стефановић, ред. проф., Машински факултет, Крагујевац
др Милан Шљивић, ред. проф., Машински факултет, Бања Лука

Лектор: Александра Коларић

Техничка обрада: Ђорђе Чупковић, дипл. инж. маш.


Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник
:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: СИМБОЛ, Косте Нађа 11, Петроварадин
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић




CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.753(075.8)

ПЛАНЧАК, Мирослав

Брза израда прототипова, модела и алата = Rapid Prototyping and Rapid Tooling / Мирослав Планчак. –
Нови Сад : Факултет техничких наука, 2004 (Петроварадин : СИМБОЛ). - 149 стр. : илустр. ; 24 цм. –
(Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; 81)
Тираж 150.
ISBN 86-80249-96-3

а) Алати - Израда


(о аутору)

     Др Мирослав Планчак је редовни професор Факултета техничких наука (ФТН), Универзитета у Новом Саду. Шеф је лабораторије за технологију пластичног деформисања на ФТН-у. Поље његових активности обухвата пре свега технологије пластичног деформисања, трење, прецизно и микро деформисање, хидродеформисање цеви, брзу израду алата и прототипова и др. Провео је укупно 1,5 годину на истраживачком раду у универзитетским истраживачким лабораторијама у Енглеској, Немачкој, Јапану и Норвешкој. Члан је научног комитета европске асоцијације за деформисање материјала (ЕСАФОРМ) са седиштем у Паризу.


(из рецензија)

     Део књиге садржи и материју везану за савремени развој новог производа и, у том контексту, значај који брза израда модела, прототипова и алата има на скраћење тзв. тајм то маркета, тј. времена од прве идеје за нови производ па до његовог појављивања на тржишту... Књига „Брза израда модела, прототипова и алата (Рапид Прототyпинг анд Рапид Тоолинг)“ на адекватан начин и у потпуности покрива програм предмета истог назива на одсеку за Производно машинство ФТН-а, усмерење за пластику, па зато предлажем да се штампа као основни уџбеник.

                   Др Милентије Стефановић, ред. проф. МФ Крагујевац


     У књизи је, између осталог, дата и подела и опис појединих поступака брзе израде алата, модела и прототипова. Детаљно су описани поједини кораци одвијања процеса, потребна опрема, примењени материјали, карактеристика обрадака, њихова тачност и механичке особине. Елементи софтверске архитектуре, неопходни за реализацију поступка такође су систематично приказани... Описана је и примена ових поступака у машинству али и у другим областима као што су медицина, архитектура, уметност, грађевинарство...

                   Др Милан Шљивић, ред. проф. МФ Бања Лука


(из садржаја)

     У процесу савременог и брзог развоја производа технологије Рарид Прототyпинга (РП) и Рапид Тоолинга (РТ) представљају ново, веома ефикасно средство. Чињеница да се на бази 3Д модела, у року од само неколико сати може генерисати потпуно нови физички модел/прототип, утицала је на веома брз развој и проширење примене ових технологија и то не само у области машинства него и у архитектури, медицини, грађевинарству...
     Развој ових технологија није завршен и у скоријој будућности треба очекивати даља побољшања и проширење могућности примене.
Ова књига, прва из ове проблематике код нас, представља на неки начин пионирски подухват. Њен задатак је, са једне стране, да студентима техничких факултета послужи као неопходна литература, а са друге стране да заинтересованим стручњацима из праксе пружи основне техничке и екомонске податке о примени РП и РТ-а.