76 Љубиша Кузовић, Вук Богдановић "Теорија саобраћајног тока"


13.01.2013. - 14:03 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Теорија саобраћајног тока”

Аутори: Љубиша Кузовић, Вук Богдановић

Рецензенти: др Милан Вујанић, дипл. инж., саобр., ред. проф., Саобраћајни факултет, Београд
др Ратомир Врачаревић, дипл. инж., саобр., асистент, Факултет техничких наука, Нови Сад


Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: СИМБОЛ, Косте Нађа 11, Петроварадин
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић




CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
656.1.052.1(075.8)

КУЗОВИЋ, Љубиша

Теорија саобраћајног тока / Љубиша Кузовић, Вук Богдановић
. – Нови Сад : Факултет техничких наука, 2004 (Петроварадин : СИМБОЛ). -
319 стр. : илустр. ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; 76)
Тираж 300.
ISBN 86-80249-92-0

а) Друмски саобраћај - Токови




Из садржаја
Књига садржи осам поглавља у којима се обрађује кретање појединачног возила, основни параметри саобраћајног тока, значајне особености саобраћајног тока и карактеристичне вредности основних параметара, релације између основних параметара саобраћајног тока, , емпиријски модели међузависности основних параметара саобраћајног тока, математички модели у описивању саобраћајних токова у практично идеалним условима и реалним условима, кретање организоване групе возила и симулација у изучавању саобраћајних токова.
Из рецензије
          ....Рукопис књиге „Теорија саобраћајног тока“ садржи све атрибуте који одликују најквалитетнију универзитетску уџбеничку литературу. У раду су на јасан и систематичан начин изложени основни аспекти ппотребе за изучавањем карактеристика саобраћајног тока и дате су дефиниције основних параметара којима се описују услови кретања возила у токовима саобраћаја. Осим теоретских релација аутори су изложили обрасце за решавање практичних – инжењерских проблема, што је илустровано бројним графиконима и табелама...Рад садржи и приказ најзначајнијих резултата домаћих истраживања у овој области, као и дефиниције нових појмова насталих кроз истраживачки рад и емпиријска искуства проф. др Љубише Кузовића...

О ауторима
              Др Љубиша Кузовић рођен је 1933. год. у Милићевом Селу. Пожега. Дипломирао је на Саобраћајном факултету 1960. год. где је и одбранио докторску дисертацију 1976. год. На саобраћајном факултету у Београду изабран је 1976. год. за ванредног а 1982. год. за редовног професора за предмет Теорија саобраћајног тока и капацитета друмских саобраћајница и планирање саобраћаја. Од 1983-1985. год. био је декан Саобраћајног факултета у Београду, шеф катедри од 1980-2000. год. а директор Института саобраћајног факултета од 1979-1981, 1987-1989 и 1998-2000. год. Поред рада на матичном факултету држао је предавања на редовним и последипломским студијама, на факултетима у Новом Саду, Сарајеву, Загребу и Скопљу. До сада је објавио више од 200 научних радова, од којих 16 на иностраним скуповима. Аутор је више књига, монографија и уџбеника и преко 250 научно-истраживачких и развојних пројеката. Ментор је за 12 докторских теза и 14 магистарских радова.
              Вук Богдановић је рођен 1966.  у Сремској Митровици. Од 1993. год. ради на ФТН. Досада је објавио више стручних и научних радова и учествовао у изради неколико студија и пројеката.