74 Мирослав Хајдуковић "Оперативни систреми: проблеми и структура"


13.01.2013. - 13:58 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Оперативни системи (проблеми и структура)”

Аутор
: Мирослав Хајдуковић

Рецензенти: др Душан Старчевић, ред. проф., Факултет организацијских наука, Београд
др Мирослав Поповић, ред. проф., Факултета техничких наука, Нови Сад


Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: САНС, Деспота Стефана 5а, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
004.451(075.8)

ХАЈДУКОВИЋ, Мирослав

Оперативни системи : (проблеми и структура) / Мирослав Хајдуковић. – Нови Сад :
Факултет техничких наука, 2004 (Нови Сад : САНС). - 257 стр. : илустр. ; 24 цм. –
(Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; 74)
Тираж 100. – Библиографија.
ISBN 86-80249-89-0

а) Оперативни системи


(из садржаја)
У књизи „ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ (проблеми и структура)“ се излажу структура оперативних система, принципи њиховог функционисања, проблеми везани за прављење оперативних система, као и начини решавања ових проблема. Садржај књиге је структуиран у 8 глава са следећим насловима:
1. Увод
2. Конкурентно програмирање
3. Примери конкурентних програма
4. Изведба конкурентне библиотеке COLIBRY
5. Слојеви оперативног система
6. Мртва петља
7. Комуникација са оперативним системом
8. Класификација оперативних система
У уводу је објашњена улога оперативног система, размотрени су појмови датотеке и процеса, уведен је појам конкурентног програма и изложена је структура оперативног система као изворног примера конкурентног програма. Друга глава уводи проблем конкурентног програмирања, објашњава принципе и средства за решавање овог проблема, описује конкурентну библиотеку COLIBRY која омогућује конкурентно програмирање програмским језиком C++ и дискутује коришћење ове библиотеке. У трећој глави су изложени типични проблеми конкурентног програмирања и наведена су њихова решења која су заснована на коришћењу конкурентне библиотеке COLIBRY. Четврта глава до детаља излаже изведбу ове библиотеке, дајући тако увид у имплементацију језгра оперативног система. У петој глави се разрађују проблеми које решавају поједини слојеви оперативног система. Шеста глава укратко третира проблем мртве петље. У седмој глави се разматрају знаковна и графичка комуникација са оперативним системом. Осма глава је посвећена класификацији оперативних система, а већим делом се бави особинама дистрибуираних оперативних система.

(из рецензије)

Књига „ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ (проблеми и структура)“ нуди целовит поглед на материју из домена оперативних система, у опсегу који се типично излаже на академским курсевима из поменуте области. Материја је изложена на систематизован начин, користећи лако разумљив стил и логички редослед излагања.

(о аутору)

Мирослав Хајдуковић је рођен 1954. године у Темерину. Дипломирао је 1977. године на Електротехничком факултету Универзитета у Сарајеву, Одсек за информатику, где је магистрирао 1980. године и докторирао 1984. године. Школску 1985/1986. годину провео је на последокторском студију у Лабораторији за рачунаре Универзитета у Кембриџу, Велика Британија. У периоду од 1988. до 1992. године био је доцент на Електротехничком факултету Универзитета у Сарајеву, а у периоду од 1993. до 1998. године био је ванредни професор на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Од 1998. године је редовни професор на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду.