65 Владимир Шкиљаица, Тодор Бачкалић "Технологија водног саобраћаја" - Део I. Пловна превозна средства


31.12.2012. - 11:23 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Технологија водног саобраћаја. I део. Пловна превозна средства”

Аутори: Владимир Шкиљаица, Тодор Бачкалић

Рецензенти
: др Владета Чолић, ред. проф. Саобраћајног факултета у Београду
            др Ђорђе Копић, ред. проф. ФТН-а у Новом Саду

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник
:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа
: Scan Studio, Лазе Лазаревића 9, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Predsednik Saveta: проф. др Влатко Вуковић


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
629.12(075.8)

ШКИЉАИЦА, Владимир

     Технологија водног саобраћаја. I део. Пловна превозна средства / Владимир Шкиљаица, Тодор
Бачкалић.- Нови Сад : Универзитет : Факултет техничких наука, 2003 (Нови сад : Scan Studio).
– 115 стр. : илустр. ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; 65)
Тираж 250. Библиографија
ISBN 86-80249-73-4

а) Бродови



(из садржаја)

Уџбеник се састоји из три поглавља, а садржи 115 страна, 58 слика, 7 дијаграма, садржај и списак коришћене литературе. Свако поглавље представља посебну тематску област у оквиру које су обрађена: пловна превозна средства (подела плавних средстава, основни  појмови и особености појединих врста пловних превозних средстава); основне особености експлоатације пловних превозних средстава (значај и подела експлоатационих показатеља; начин одређивања експлоатационих показатеља; производност пловила и одређивање потребног броја пловила); општи појмови о трошковима у водном транспорту (утицај експлоатационих показатеља рада бродова на укупне трошкове транспорта).
(из рецензије)
Предметни рукопис заснован је на савременим сазнањима из области градње бродова, организације и технологије њиховог рада. Изложена поглавља представљена су јасно, систематски су повезана и недвосмислена, а графички одлично подржана, тако да студентима омогућавају поступно усвајање неопходних знања. Овај уџбеник има великог значаја и за студенте других факултета, као и за стручњаке одговарајућег профила који се баве организацијом рада бродова у бродарским предузећима. (проф. др Владета Чолић, дипл. инж. саобраћаја).
Овом књигом пружен је значајан допринос, који је заснован на домаћим и иностраним сазнањима и искуствима. Посебно треба истаћи анализу експлоатационих показатеља и трошкова рада бродова, која је резултат вишегодишњег научноистраживачког рада и рада у привреди. (Проф. др Ђорђе Копић, дипл. инж. саобраћаја)

(о ауторима)
Др Владимир С. Шкиљаица рођен је 8. априла 1947. године у Тителу. Дипломирао је на Одсеку за водни саобраћај Саобраћајног факултета Универзитета у Београду. Последипломске студије завршио је на Саобраћајном факултету Универзитета у Београду. Докторску дисертацију одбранио је на Саобраћајном одсеку Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.
Био је запослен у Југословенском речном бродарству (ЈРБ) у Београду и у предузећу „Херој Пинки“ ООУР „Хидротранспорт“ у Новом Саду.
На Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду је од 1985. године, а од 2002. године је у звању ванредног професора. На Одсеку за водни саобраћај Саобраћајног факултета Универзитета у Београду је од 1993., а од 2002. године у звању ванредног професора за рад на одређено време са непуним радним временом.
Сарађивао је у преко 40 научноистраживачких радова и пројеката из области речног саобраћаја. Аутор и коаутор је осам универзитетских уџбеника, двеју универзитетских скрипата, шест уџбеника за средњу школу и три монографије. На научним и стручним скуповима и часописима објавио је преко 50 радова.
Др Тодор М. Бачкалић рођен је 1967. године. Од 1992. године је у сталном радном односу на Саобраћајном одсеку Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.