64 Мирослав Планчак, Драгиша Вилотић "Технологија пластичног деформисања"


31.12.2012. - 11:15 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Технологија пластичног деформисања”

Аутори: Мирослав Планчак, Драгиша Вилотић

Рецензенти
: др Владо Вујовић, ред. проф. пензији
            др Милентије Стефановић, ред. проф. Машинског факултета у Крагујевцу

Лектор: Александра Коларић

Техничка обрада: Ђорђе Чупковић дипл. инж. маш.

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: Scan Studio, Лазе Лазаревића 9, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.7.01:539.374(075.8)

ПЛАНЧАК, Мирослав

     Технологија пластичног деформисања / Мирослав Планчак, Драгиша Вилотић.-
Нови Сад : Универзитет : Факултет техничких наука, 2003 (Нови сад : Сцан Студио). III,
– 115 стр. : илустр. ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; 64)
Тираж 300.
ISBN 86-80249-72-6

а) Метали – Обрада деформисањем



(о ауторима)
Др Мирослав Планчак је редовни професор Факултета техничких наука (ФТН), Универзитета у Новом Саду. Шеф је лабораторије за технологију пластичног деформисања на ФТН-у. Поље његових активности обухвата пре свега технологије запреминског пластичног деформисања, трење, прецизно и микродеформисање, хидродеформисање цеви и др. Провео је укупно 1,5 годину на истраживачком раду на универзитетским истраживачким лабораторијама у Енглеској, Немачкој, Јапану и Норвешкој. Члан је научног комитета европске асоцијације за деформисање материјала (ESAFORM) са седиштем у Паризу.
Др Драгиша Вилотић је редовни професор Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду. Његове истраживачке активности усмерене су претежно на запреминско деформисање, пре свега на анализу процеса сабијања и ковања у хладном стању, као и на анализу деформабилности материја. Из тих области објавио је одређен број радова у реномираним светским часописима. Носилац је научне сарадње са Руском академијом наука у области истраживања деформабилности материјала код хладног запреминског деформисања.
(из рецензија)
Материја је изложена јасно и прецизно, коришћена је савремена литература, а поред теоријског аспекта ТПД, књига садржи и читав низ за праксу потребних дијаграма, табела, препорука и осталих података, што указује на то да се она успешно може користити и у пракси. Уџбеник успешно попуњава празнину која је постојала на нашем језику из ове области и на овом нивоу па је предлажем за штампу.
Др Владо Вујовић, ред. проф. у пензији, ФТН-Нови Сад
Материјал у оквиру ове књиге је систематичан тако да је свака метода обрађена у оквиру три дела: у првом делу се дају основни појмови, дефиниције, основне карактеристике, други део садржи анализу процеса, теоретски приступ, а трећи део пројектовање технологије у коме се, уз податке о самом процесу, даје преглед проблематике алата и машина. Захваљујући таквој структури омогућава се лакше сагледавање ове материје од стране студената.
Др Милентије Стефановић, ред. проф. МФ Крагујевац
(из садржаја)
Књига Технологија пластичног деформисања намењена је студентима трећег семестра машинства (одсек: опште и производно машинство) Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, и у потпуности је усклађена с наставним планом и програмом. Иако је њен превасходни циљ да студентима послужи као основна литература при изучавању ове материје, она може бити корисна и стручњацима из праксе приликом решавања свакодневних проблема у производним условима.
Књига у првом делу садржи основне теоријске поставке на којима се базира ова технологија и које су неопходне како за разумевање одвијања процеса тако и при решавању конкретних проблема.
Актуелност ове књиге огледа се и у томе што су, поред класичних, етабиларних метода технологије пластичног деформисања, у њој обрађене и неке од најновијих метода и приступа, развијених у последњих десетак година.