48 Слободан Милидраг, Зоран Поповић, Славко Муждека "Друмска моторна возила"


31.12.2012. - 11:00 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Друмска моторна возила”

Аутори: Слободан Милидраг, Зоран Поповић, Славко Муждека

Рецензенти: др Божидар Николић, ред. проф Машинског факултета у Подгорици, академик
             др Ференц Часњи, ред. проф Факултета техничких наука у Новом Саду
             др Јово Мрђа, ред. проф. Машинског факултета у Бања Луци

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ЛИСТ, Јеврејска 33, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
629.113

МИЛИДРАГ, Слободан
     Друмска моторна возила / Слободан Милидраг, Зоран Поповић, Славко Муждека. –
Нови Сад : Факултет техничких наука, 2002(Петроварадин : Лист). – 415 стр. : илустр. ;
24 цм. – (Едиција “Техничке науке - уџбеници ” ; бр. 48)
Тираж 200. - Библиографија
ISBN 86-80249-48-3

а) Моторна возила – Динамика  



(из садржаја)

     Књига Друмска моторна возила обрађује широк спектар делатности у овој области. Књига је намењена студентима сабраћајне и машинске струке, специјалности мотори и моторна возила, а корисно може послужити и осталим инжењерима који се баве експлоатацијом и пројектовањем моторних возила. У контексту напред реченог, материја се може груписати у три тематске области: теорија кретања моторних возила ширег спектра изведби са њиховим основним перформансама, динамика система моторних возила и динамика судара. Књига обрађује и део тематике који се први пут интерпретира у нашој техничкој литератури и шире.


(из рецензије)

...   Књига по садржају и форми представља значајан допринос стручној и уџбеничкој литератури у области моторних возила. Поглавља у књизи пружају, поред приказа постојећих стања у области друмских моторних возила, и критичко вредновање научних и стручних искустава. Књига је написана тако да студентима даје систематизован и свеобухватан преглед постојећих стања у области друмских моторних возила ...


(о ауторима)

Професор Слободан Милидраг започиње своју наставно-научну делатност на Машинском факултету у Сарајеву 1964. године. У годинама рата ову делатност наставља на Машинском факултету у Подгорици (1992-1994), а затим на Факултету техничких наука у Новом Саду 1994. године, где се и данас налази у сталном радном односу. Све ово време ради као спољни сарадник на Војнотехничкој академији у Београду. За ово време објавио је преко сто научностручних радова од којих десет у иностранству и то на конгресима ФИСИТА, ИСТВС и другима. Био је руководилац већег броја научних пројеката за привреду. Објавио је и реализовао два патента . Написао је преко 1500 страница уџбеничке литературе. За свој рад добио је и већи број признања. Указом председништва СФРЈ бр. 63 од 22.08.1989 године одликован је Орденом реда са златним венцем, а 22.12.1985. задопринос у развоју иноваторске делатности добио је захвалницу Сарајевске армијске области ВП 3945, као и друга признања и плакете.
Др Зоран Поповић, завршио је Техничку војну академију КоВ ЈНА у Загребу 1979. године. У настави је од 1988. године од када предаје предмет „ Мотори и моторна возила у звању предавача. Одбранио је магистарски рад 1988. године на Машинском факултету Универзитета у Београду. Одбранио је дисертацију 2002.године на Војној академији из области трансмисија моторних возила.
Мр Славко Муждека од 1996. године ради као асистент приправник на Катедри за моторе и моторна возила Војнотехничке Академије у Београду. Објавио је више научних и стручних радова, и као коаутор учествовао у изради једног уџбеника за студенте Војнотехничке Академије.