22 Раде Дорословачки "Елементи опште и линеарне алгебре"


24.12.2012. - 08:49 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Елементи опште и линеарне алгебре”

Аутор: Раде Дорословачки

Рецензенти: др Зоран Стојаковић, ред. проф. ПМФ-а у Новом Саду
            др Синиша Црвенковић, ред. проф. ПМФ-а у Новом Саду
            др Розалија Мадарас, ванр. проф. ПМФ-а у Новом Саду


Оснивачи и издавачи
: Факултет техничких наука у Новом Саду
                                МП “STYLOS”, Нови Сад

Главни и одговорни уредник:
проф. др Душан Петровачки, декан

За МП “STYLOS”: Веселин Стефановић, уредник за издаваштво
Штампа: S-Print, Нови Сад, Булевар Војводе Степе 133



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
512.5(075.8)
512.64(075.8)

ДОРОСЛОВАЧКИ, Раде
     Елементи опште и линеарне алгебре / Раде Дорословачки. –
Нови Сад : Stylos : Факултет техничких наука, 1997(Нови Сад :
S print). – 184 стр. ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке”; 22)
Тираж 500.

а) Општа алгебра  


(из садржаја)

     Уџбеник има 184 странице и 13 глава. То су основни појмови и дефиниције, релације, функције, групоиди и групе, прстени и поља, полиноми над произвољним пољима, коначна поља, комплексни бројеви, слободни вектори, аналитичка геометрија, векторски простори, детерминанте, матрице и системи линеарних једначина.


(из рецензије)

     Садржај уџбеника је изложен математички коректно, разумљивим језиком за студенте који припремају испит из ових области и са много примера који у знатној мери помажу лакшем усвајању градива који се излаже. Књига садржи мноштво оригиналних задатака, примера и доказа аутора. Сматрамо да ће књига корисно послужити студентима за припрему испита као и другима који желе да се упознају са поменутим садржајима из математике. Због свега изложеног са задовољством предлажемо издавање уџбеника у едицији “Техничке науке” Факултета техничких наука у Новом Саду.


(о аутору)

     Аутор је професор математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Предаје Дискретну математику на Електротехничком одсеку, Дискретну математику и Булову алгебру на Машинском одсеку Факултета техничких наука у Новом Саду. Педагошко искуство стекао је радећи на Факултету техничких наука у Новом Саду од 1978. године и радио је две године хонорарно у специјалистичкој математичкој Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду. Аутор је дугогодишњи председник савезне Југословенске комисије за такмичење из математике и дуги низ година учествује у припремама талентованих ученика за такмичења из математике свих нивоа, као и у припремама Југословенске олимпијске екипе за међународну олимпијаду. Био је председник организационог комитета више међународних и домаћих такмичења из математике. Аутор је објавио више научних радова у домаћим и међународним часописима и учестовао на више домаћих и међународних конгреса.