2 Данило Обрадовић, "Основи рачунарства"


18.12.2012. - 08:24 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ – УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Основи рачунарства”

Аутор: Данило Обрадовић

Рецензенти
: Владимир Ковачевић, редовни професор Машинског факултета у Београду
            Слободан Крчевинац, редовни професор Факултета организационих наука у Београду
                 
Оснивачи и издавачи: Факултет техничких наука у Новом Саду
                                МП “STYLOS”, Нови Сад

Главни и одговорни уредник
:
проф. др Душан Петровачки, декан

За МП “STYLOS”: Веселин Стефановић, уредник за издаваштво
Штампа: S-Print, Нови Сад, Др Илије Ђуричића 3


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
620.1 (075.8)

ОБРАДОВИЋ, Данило
     Основи рачунарства / Данило Обрадовић – Нови Сад :
Stylos: Факултет техничких наука, 1996 (Нови Сад : S print). –
1 књ. разл. паг.), : илустр. ; 24 цм.
Тираж 300.

а) Програмирање, б) Информатика


(из садржаја)
Књига  ОСНОВИ РАЧУНАРСТВА писана је као универзитетски уџбеник, намењен студентима Факултета техничких наука, Одсека за Електротехнику и рачунарство. Међутим, може корисно послужити и свима другима који се баве рачунарством. Књига обухвата математичке и логичке основе рада рачунара, организацију хардвера, са посебним нагласком на периферијске јединице и њихово повезивање са централним делом рачунара, затим елементе структуре и организације података, опис функционисања појединих јединица рачунарског система као и принципе изградње системског софтвера. На крају, књига садржи и елементе преноса података као и елементе изградње рачунарских мрежа.
(из рецензије)
Књига Проф. др Данила Обрадовића представља један од првих, и то веома успешних покушаја, да се сложена материја рачунарства представи читаоцима, првенствено студентима. Аутор је пред собом имао веома тежак задатак сусрећући се са облашћу где још увек у нашем језику не постоји стандардизована терминологија па је књига и у том смислу драгоцена и може веома корисно послужити у ту сврху. Као што и сам аутор у предговору каже књига није у потпуности завршена, по нашем мишљењу недостаје јој на крају индекс појмова, као и мали терминолошки речник, но и поред тога  топло је препоручујемо како студентима који слушају предавања из предмета из области рачунарства (и информатике) тако и стручњацима који раде у овој области.
(о аутору)
Др Данило Обрадовић, редовни професор Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, на свом путу од асистента Института у Винчи, до професора Универзитета, бавио се различитим научним дисциплинама, али су оне увек биле непосредно везане са рачунарском техником. Држао је предавања из области рачунарства и информационих система на више југословенских универзитета, а био гостујући професор на страним универзитетима. Објавио је преко сто научних радова, као и више књига и монографија. Реа лизовао и руководио великим бројем научних пројеката и пројеката за потребе привреде. Руководио је израдом великог броја докторских и магистарских радова. Као пионир рачунарства на Универзитету у Новом Саду формирао и руководио са једном од најразвијенијих катедри за рачунарство у земљи. Тренутно је и директор Института за рачунарство, аутоматику  и мерење на Факултету техничких наука.