411 Илија Ковачевић,...и др, "Математичка анализа 1", 3. изд.


06.12.2013. - 10:10 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Математичка анализа I  - диференцијални и интегрални рачун, обичне диференцијалне једначине ”

Аутори: Илија Ковачевић, Војислав Марић, Небојша Ралевић, Момчило Новковић, Биљана Царић, Славица Медић

Рецензенти: др Јован Малишић, ред. проф. Математичког факултета у Београду
      др Мирко Будинчевић, ред. проф. Природно-математичког факултета у Новом Саду
                  
Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
517(075.8)

МАТЕМАТИЧКА анализа I : диференцијални и интегрални
рачун, обичне диференцијалне једначине / Илија Ковачевић...
[и др.]. - 3. изд. - НовиСад : Факултет техничких наука, 2013
(Нови Сад : ГРИД) . – 4, В, 280 стр. : илустр. ; 24 цм. –
(Едиција "Техничке науке - уџбеници" ; бр. 411)

Тираж 150. - Библиографија.  
ISBN 978-86-7892-530-6

а) Математичка анализа


(из садржаја)
Уџбеник се састоји из три дела:
1. Диференцијални рачун (1.1. Диференцијални рачун реалних функција једне реалне променљиве са применама; 1.2. . Диференцијални рачун реалних функција више реалних променљивих са применама).
2. Интегрални рачун (2.1. Неодређени интеграл; 2.2. Одређени интеграл са применама, 2.3. Несвојствени интеграл)
3. Обичне диференцијалне једначине (3.1. Обичне диференцијалне једначине основни појмови, дефиниције и модели; 3.2. Диференцијалне једначине првог реда општи појмови; неке класе интеграбилних диференцијалних једначина првог реда; 3.3. Диференцијалне једначине вишег реда).

(из рецензије)

Овај уџбеник намењен је првенствено студентима техничког факултета. Писан је према програму Математичка анализа И за студенте електротехничке струке и рачунарства ФТН-а у Новом Саду. Овај уџбеник покрива део градива из Математичке анализе И (диференцијални рачун реалних функција једне и више реалних променљивих са применама; интегрални рачун реалних функција једне реалне променљиве са применама; обичне диференцијалне једначине). Аутори су успели да у математичком погледу текст буде коректан. Стога су све дефиниције, теореме и докази дати потпуно строго. Излагање је проткано са већим бројем примера који доприносе разјашњавању апстрактних појмова из ове области.
Сматрамо да овај уџбеник спада у квалитетније уџбенике из ове области, па може корисно послужити и студентима других факултета на којима се изучавају обласи из Математичке анализе.

(о ауторима)

Илија Ковачевић је редовни професор математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Докторирао је на Природно математичком факултету у Београду. Предаје Математичку анализу 1, Изабрана поглавља из математике, Специјална поглавља из математике, Елементе топологије као и Функционалну анализу, Одабрана поглавља из математике, Вероватноћу, статистику и теорију инжењерског експеримента на докторским студијама. Подручје његовог научног рада је Топологија – компактност и Примена математичких модела у техничким наукама.

Војислав Марић је редовни професор у пензији на Факултету техничких наука у Новом Саду и дописни члан САНУ. Био је дугогодишњи шеф Катедре за математику. Подручје његовог рада је Класична анализа, специјално диференцијалне једначине.

Небојша М. Ралевић је редовни професор математике на ФТН-у у Новом Саду. Докторирао је 1997. год. на ПМФ-у у Новом Саду. Предаје Математику 1, Математику 2, Математику 3 и Виши курс из Математике 1, као и Парцијалне диференцијалне једначине, Математичке основе фази система, Фази системи и примене, Нелинеарне једначине са применама, Методе оптимизације и математичко моделирање и Одабрана поглавља из математике на докторским студијама. Подручја његовог научног рада су: теорија мере и вероватноће, фази системи, обрада слике, оптимизација и нелинеарне диференцијалне једначине.

Момчило Новковић је био асистент математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Магистрирао је на Математичком факултету у Београду. Позитиван извештај комисије за оцену докторске дисертације прихватило је Наставно-научно веће Математичког факултета у Београду 5. 10. 2001. године на својој 215 седници, чиме је Момчило Новаковић неформално постао доктор математичких наука.

Биљана Царић је асистент и предавач математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Магистрирала је на Природно математичком факултету у Новом Саду. Држи вежбе из предмета: Математичка анализа 1, Вероватноћа и математичка статистика, вежбе и предавања из предмета Математика 1, Математика 2.

Славица Медић је асистент из математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Дипломирала је на Природно математичком факултету у Новом Саду (одсек за математику – смер дипломирани математичар). Завршила је мастер академске студије из примењене математике на Факултету техничких наука. Уписана је на доктроске студије на Факултету техничких наука у Новом Саду из области Примењене математике. Држи вежбе из предмета Математичка анализа 1, Математика 1 и Математика 2.



 

  • Није могуће приказати слику.