Predmet: Bezbednost proizvoda i zaštita korisnika/potrošača (17.ZRMI2A )
Matične organizacione jedinice predmeta: Departman za proizvodno mašinstvo
Studijski programi predmeta:
Stepen i vrsta studija | Naziv |
---|---|
Master akademske studije | Inženjerstvo zaštite na radu (Godina: 1, Semestar: Zimski) |
Kategorija | Naučno-stručni |
Uža naučna oblast |
|
ESPB | 4 |
Sticanje osnovnih znanja iz oblasti bezbednosti proizvoda i zaštite korisnika/potrošača.
Studenti će po odslušanom predmetu steći znanja o pojmu i značaju bezbednog proizvoda i preventivnim i sistematskim principima realizacije bezbednog proizvoda. Studenti će biti obučeni da prepoznaju kritične tačke u procesu razvoja, proizvodnje, pakovanja, skladištenja, transporta i prodaje proizvoda i da definišu sve neophodne mehanizme za njihovu kontrolu i primenu korektivnih mera. Studenti će steći znanja o direktivama EU koje propisuju odgovornost svih učesnika pri realizaciji proizvoda, kao o obavezama i odgovornostima stejkholdera tokom životnog veka proizvoda na tržištu, nadzora i korišćenja proizvoda.
Pojam, klasifikacije i odlike proizvoda. Životni vek proizvoda. Faktori koji utiču na dizajn proizvoda. Uloga dizajna u kreiranju bezbednih proizvoda. Univerzalni dizajn i bezbednost proizvoda. Održivi design i bezbednost proizvoda. Zaštita potrošača. Tehničko zakonodavstvo EU-Novi pristup i Globalni pristup. Infrastruktura kvaliteta i usaglašenost proizvoda. CE označavanje proizvoda. Odgovornost pojedinaca u sprovođenju politike bezbednosti proizvoda i zaštite potrošača. Bezbednost proizvoda i procena rizika. Vodič za korektivne postupke, uključujući i povlačenje proizvoda. Aktuelno stanje tehničkog zakonodavstva Srbije.Donošenje i primena tehničkih propisa.
Predavanje, auditorne i laboratorijske vežbe i konsultacije.Metod izvođenja nastave baziran je multimedijalnim predavanjima i vežbama. Na predavanjima se daju okviri problema i analiziraju činjenice i teorijski prilazi, a na vežbama se nastava obavlja u interaktivnoj formi i kroz praktičan rad u okviru laboratorijskih vežbi. Metod izvođenja nastave podrazumeva da se najmanje četrdeset procenata vremena posveti aktivnom učešću studenata, rad u laboratoriji i posete proizvodnim i uslužnim organizacijama.Pored ovoga predviđena je izrada seminarskog rada u vannastavnom vremenu, pri čemu studenti rešavaju probleme sa kojima se mogu susretati u praksi.
Autori | Naziv | Godina | Izdavač | Jezik |
---|---|---|---|---|
Arsovski S. | Bezbednost prehrambenih proizvoda i kvalitet usluga:uslov za ostvarivanje konkurentnosti | 2010 | Mašinski fakultet u Kragujevcu | Srpski jezik |
2016 | Engleski | |||
Popović P., Žarković V. | Osnovi standardizacije i metrologije | 2011 | Univerzitet Singidunum, Beograd | Srpski jezik |
Popović P. | Akreditacija i ocenjivanje usaglašenosti | 2010 | Univerzitet Singidunum, Beograd | Srpski jezik |
Predmetna aktivnost | Predispitna | Obavezna | Broj poena |
---|---|---|---|
Predmetna aktivnost Usmeni deo ispita |
Predispitna Ne |
Obavezna Da |
Broj poena 50.00 |
Predmetna aktivnost Prisustvo na predavanjima |
Predispitna Da |
Obavezna Da |
Broj poena 5.00 |
Predmetna aktivnost Test |
Predispitna Da |
Obavezna Da |
Broj poena 10.00 |
Predmetna aktivnost Test |
Predispitna Da |
Obavezna Da |
Broj poena 10.00 |
Predmetna aktivnost Prisustvo na vežbama |
Predispitna Da |
Obavezna Da |
Broj poena 5.00 |
Predmetna aktivnost Seminarski rad |
Predispitna Da |
Obavezna Da |
Broj poena 20.00 |
prof. dr Sekulić Milenko
Redovni profesor
Predavanja
prof. dr Sekulić Milenko
Redovni profesor