Fakultet tehničkih nauka

Predmet: Bezbednost proizvoda i zaštita korisnika/potrošača (17.ZRMI2A)

Matične organizacione jedinice predmeta: Departman za proizvodno mašinstvo
Osnovne informacije:
 
Kategorija Naučno-stručni
Uža naučna oblast
  • Inženjerstvo zaštite životne sredine
  • Metrologija, kvalitet, ekološko inženjerski aspekti, alati i pribori
  • Procesi obrade skidanjem materijala
ESPB 4

Sticanje osnovnih znanja iz oblasti bezbednosti proizvoda i zaštite korisnika/potrošača.

Studenti će po odslušanom predmetu steći znanja o pojmu i značaju bezbednog proizvoda i preventivnim i sistematskim principima realizacije bezbednog proizvoda. Studenti će biti obučeni da prepoznaju kritične tačke u procesu razvoja, proizvodnje, pakovanja, skladištenja, transporta i prodaje proizvoda i da definišu sve neophodne mehanizme za njihovu kontrolu i primenu korektivnih mera. Studenti će steći znanja o direktivama EU koje propisuju odgovornost svih učesnika pri realizaciji proizvoda, kao o obavezama i odgovornostima stejkholdera tokom životnog veka proizvoda na tržištu, nadzora i korišćenja proizvoda.

Pojam, klasifikacije i odlike proizvoda. Životni vek proizvoda. Faktori koji utiču na dizajn proizvoda. Uloga dizajna u kreiranju bezbednih proizvoda. Univerzalni dizajn i bezbednost proizvoda. Održivi design i bezbednost proizvoda. Zaštita potrošača. Tehničko zakonodavstvo EU-Novi pristup i Globalni pristup. Infrastruktura kvaliteta i usaglašenost proizvoda. CE označavanje proizvoda. Odgovornost pojedinaca u sprovođenju politike bezbednosti proizvoda i zaštite potrošača. Bezbednost proizvoda i procena rizika. Vodič za korektivne postupke, uključujući i povlačenje proizvoda. Aktuelno stanje tehničkog zakonodavstva Srbije.Donošenje i primena tehničkih propisa.

Predavanje, auditorne i laboratorijske vežbe i konsultacije.Metod izvođenja nastave baziran je multimedijalnim predavanjima i vežbama. Na predavanjima se daju okviri problema i analiziraju činjenice i teorijski prilazi, a na vežbama se nastava obavlja u interaktivnoj formi i kroz praktičan rad u okviru laboratorijskih vežbi. Metod izvođenja nastave podrazumeva da se najmanje četrdeset procenata vremena posveti aktivnom učešću studenata, rad u laboratoriji i posete proizvodnim i uslužnim organizacijama.Pored ovoga predviđena je izrada seminarskog rada u vannastavnom vremenu, pri čemu studenti rešavaju probleme sa kojima se mogu susretati u praksi.

Autori Naziv Godina Izdavač Jezik
Arsovski S. Bezbednost prehrambenih proizvoda i kvalitet usluga:uslov za ostvarivanje konkurentnosti 2010 Mašinski fakultet u Kragujevcu Srpski jezik
European Commission Health and Consumer Protection Directorate General PRODUCT SAFETY IN EUROPE: A Guide to corrective action including recalls 2016 Product Safety Enforcement Forum of Europe, Union of Industrial and Employers Confederations of Europe, The Retail, Wholesale and International Trade Representation to the EU, European Consumers’ Organisation Engleski
Popović P., Žarković V. Osnovi standardizacije i metrologije 2011 Univerzitet Singidunum, Beograd Srpski jezik
Popović P. Akreditacija i ocenjivanje usaglašenosti 2010 Univerzitet Singidunum, Beograd Srpski jezik
Predmetna aktivnost Predispitna Obavezna Broj poena
Predmetna aktivnost
Usmeni deo ispita
Predispitna
Ne
Obavezna
Da
Broj poena
50.00
Predmetna aktivnost
Prisustvo na predavanjima
Predispitna
Da
Obavezna
Da
Broj poena
5.00
Predmetna aktivnost
Test
Predispitna
Da
Obavezna
Da
Broj poena
10.00
Predmetna aktivnost
Test
Predispitna
Da
Obavezna
Da
Broj poena
10.00
Predmetna aktivnost
Prisustvo na vežbama
Predispitna
Da
Obavezna
Da
Broj poena
5.00
Predmetna aktivnost
Seminarski rad
Predispitna
Da
Obavezna
Da
Broj poena
20.00
Predavanja
Auditorne vežbe