Fakultet tehničkih nauka

Predmet: Odabrana poglavlja iz prehrambenih mašina (17.DM538)

Osnovne informacije:
 
Kategorija Naučno-stručni
Uža naučna oblast Projektovanje i ispitivanje mašina i konstrukcija, transportna tehnika i logistika
ESPB 10

Osposobljavanje za razumevanje, istraživanje, unapređivanje i upravljanje razvojem i primenom mašina za proizvodnju, preradu, pakovanje i transport prehrambenih proizvoda, kao i tehnološkim procesima i operacijama u proizvodnji hrane sa specifičnostima ove prerađivačke grane i opreme i mašina koje se u njoj koriste.

Poznavanje odabranih grupa prehrambenih mašina, prepoznavanje i razumevanje tehnoloških procesa i operacija u proizvodnji i preradi hrane, osposobljenost za povezivanje potreba tehnoloških procesa i performansi prehrambenih mašina, poznavanje savremenih trendova i specifičnosti razvoja opreme i mašina u proizvodnji, preradi, pakovanju i transportu hrane, osposobljenost za samostalno i timsko istraživanje i razvoj mešina za potrebe proizvodnje hrane i njihovo uklapanje u tehnološke procese.

Predmet obuhvata sledeće module, koje student bira prema svom opredeljenju: prehrambene mašine i oprema za procese i operacije: transporta tečnih materijala, transporta čvrstih materijala, usitnjavanja materijala, razdvajanja materijala, mešanja materijala, prenosa toplote, koncentrovanja materijala, kristalizacije, sušenja, rektifikacije, adsorpcije i apsorpcije, ekstrakcije, pakovanja, skladištenja i transporta prehrambenih proizvoda

Nastavnik sa studentom bira jedan ili više modula u zavisnosti od obima i interakcije modula. Sa studentima nastavnik obavlja konsultacije, a u zavisnosti od broja studenata i povezanosti odabranih modula nastavnik zakazuje i frontalna predavanja sa ciljem potpunog prenos praktičnih i teorijskih saznanja relevantnog za veći broj kandidata. Student proučavajući preporučenu literaturu i naučne časopise samostalno produbljuje stečeno znanje i uz konsultacije sa nastavnikom se osposobljava za pisanje naučnog rada.

Autori Naziv Godina Izdavač Jezik
Vaclavik V.A., Christian E.W. Essentials of food science 2000 Springer Engleski
Myer Kutz Handbook of farm, dairy and food machinery 2000 William Andrew Engleski
Redman N.E. Food Safety 2000 Abc clio Engleski
Predmetna aktivnost Predispitna Obavezna Broj poena
Predmetna aktivnost
Usmeni deo ispita
Predispitna
Ne
Obavezna
Da
Broj poena
50.00
Predmetna aktivnost
Predmetni projekat
Predispitna
Da
Obavezna
Da
Broj poena
50.00
Predavanja
Studijski istraživački rad