Fakultet tehničkih nauka

Predmet: Ishrana (17.BMI82B)

Osnovne informacije:
 
Kategorija Akademsko-opšteobrazovni
Uža naučna oblast Opšta medicina
ESPB 4

Sticanje znanja o hrani, ishrani, (znanja o unapređenju zdravlja primenom dobro uravnotežene i racionalne ishrane), ograničavanju i sprečavanju bolesti zbog nepravilne ishrane i zdravstveno nebezbedne hrane.

Nakon završnog obrazovnog procesa student će steći racionalne i izbalansirane znanja iz ishrane kao i stanja ishranjenosti. Savladaće veštine antropometrije, određivanja parametara stanja ishranjenosti i energetskih potreba nutrijenata određenih kategorija zdravih ljudi (sa posebnim osvrtom na adoloscente i mlade), izrada racionalnog dnevnog jelovnika, pravilna primrema i kulinarska obrada i konzerviranje hrane, zdravstveni rizici od zdravstveno nebezbedne hrane.

Hrana, ishrana i zdravlje; Energija i energetske potrebe čoveka; Voda i minerali u ishrani; Vitamini u ishrani; Antioksidansi u ishrani; Namirnice; Zdravstvena bezbednost hrane; metodologija utvrđivanja stanja ishrane; Principi planiranja ishrane; Opšta higijena vezana ishranu.

Predavanja.

Autori Naziv Godina Izdavač Jezik
B. Novaković, M. Mirosavljević Higijena ishrane 2005 Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet Srpski jezik
M. McWilliams Food Fundamentals 2008 Prentice Hall Engleski
Predmetna aktivnost Predispitna Obavezna Broj poena
Predmetna aktivnost
Test
Predispitna
Da
Obavezna
Da
Broj poena
10.00
Predmetna aktivnost
Domaći zadatak
Predispitna
Da
Obavezna
Da
Broj poena
5.00
Predmetna aktivnost
Teorijski deo ispita
Predispitna
Ne
Obavezna
Da
Broj poena
70.00
Predmetna aktivnost
Test
Predispitna
Da
Obavezna
Da
Broj poena
10.00
Predmetna aktivnost
Prisustvo na predavanjima
Predispitna
Da
Obavezna
Da
Broj poena
5.00