Fakultet tehničkih nauka

Služba računarski centar

Igor Zečević

Šef službe Računarski centar

Računarski centar Fakulteta tehničkih nauka osnovan je 1994. godine. Od osnivanja, namena računarskog centra je bila podrška u procesu izvođenja nastave, održavanje računarske, mrežne i serverske infrastrukture kao i razvoj i održavanje softvera za potrebe visokoškolskih ustanova. Danas, služba Računarski centar obuhvata Odeljenje održavanja računarskih laboratorija i učionica, Odeljenje održavanja mreža i računara, IT odeljenje i Odeljenje za studijske programe.

Uloga šefa službe je koordinacija rada odeljenja, delegiranje odgovornosti i projektnih zadataka na rukovodioce odeljenja, vođenje novih projekata, kao i projektovanje, razvoj i održavanje softvera za potrebe fakulteta. Odgovornost Šefa službe je da zaposlenima u Računarskom centru obezbedi potrebne uslove i kvalitetno okruženje za rad, kroz koje služba, svojim korisnicima, može da pruži usluge i servise na odgovarajućem nivou, kako u domenu podrške u izvođenju nastave i održavanju kompletne informaciono-komunikacione infrastrukture fakulteta, tako i u domenu softverskih rešenja koje koriste svi studenti i zaposleni fakulteta.

Zahvaljujući svojoj organizaciji, služba Računarski centar pokriva širok
spektar poslova.

Odeljenje održavanja računarskih laboratorija i učionica vodi računa o ukupno 19 računarskih laboratorija sa oko 400 računara. Odeljenje brine kako o tehničkoj ispravnosti, tako i o potrebnim softverima za odvijanje nastave. Primarna lokacija računarskih laboratorija se nalazi na 3. spratu Nastavnog bloka.

Odeljenje za održavanje računarske mreže i računara je zaduženo za funkcionisanje informacione i komunikacione infrastrukture fakulteta, kao i ostalih računarskih i komunikacionih resursa neophodnih za funkcionisanje službi. Osnovne elemente infrastrukture čine računarska mreža fakulteta i serveri podignuti na platformi za virtualizaciju. Pored projektovanja, postavljanja, konfiguracije i monitoringa mrežne opreme, kao i instalacije i održavanja servera i dodatne opreme u server salama, poseban akcenat u radu odeljenja je stavljen na bezbednost računarskih sistema i zaštitu podataka. Osim ovih poslova odeljenje se bavi i obezbeđenjem potrebnih IT resursa za svakodnevno obavljanje poslova u službama. Od ove godine u nadležnosti odeljenja je i održavanje audio-video opreme u auditornim učionicama.

IT odeljenje se bavi projektovanjem, razvojem i održavanjem softvera za potrebe fakulteta. U okviru ovog odeljenja razvijeni su aplikacija poslovnog sistema fakulteta, aplikacija za materijalno poslovanje, aplikacija za putne naloge, informacioni sistem studentske službe koji obuhvata šalter aplikaciju, nastavničke i studentske servise, aplikacija za podršku procesu akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa, Karton naučnog radnika na teritoriji AP Vojvodine koji je integrisan sa portalom eNauka, kao i Softver NAT2019 koji koriste sve visoškolske ustanove na teritoriji Republike Srbije. Poslednji proizvod je mStudent – mobilna aplikacija za studente.

Odeljenje za studijske programe se bavi pripremom i izradom dokumentacije potrebne za postupak akreditacije visokoškolske ustanove i studijskih programa, samovrednovanja ustanove kao i tehničkom pripremom i organizovanjem anketnog procesa na fakultetu.