Fakultet tehničkih nauka

Naučnoistraživački rad

Opis naučnoistraživačkog i umetničkoistraživačkog rada

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu ostvaruje jedinstvo obrazovnog, naučnoistraživačkog, umetničkoistraživačkog i inovacionog rada kao i transfera znanja u privredne tokove. Naučnoistraživački i umetničkoistraživački rad Fakulteta tehničkih nauka je orijentisan na fundamentalna i primenjena istraživanja u sledećim naučnim oblastima: mašinstvo (proizvodno mašinstvo; mehanizacija i konstrukciono mašinstvo; energetika i procesna tehnika i tehnička mehanika); elektrotehnika i računarstvo (računarstvo i automatika; energetika i elektronika i telekomunikacije); građevinarstvo, arhitektura i urbanizam; saobraćaj; industrijsko inženjerstvo i menadžment; grafičko inženjerstvo i dizajn; inženjerstvo zaštite životne sredine i opšte discipline u tehnici. U navedenim oblastima definisane su uže naučne oblasti. Pored navedenih odvijaju se i interdisciplinarna, multidisciplinarna i transdisciplinarna istraživanja kojima se postiže kompatibilnost naučnih disciplina i istraživačkih programa, podstiče kreativnost, inovacije i stvaraju održiva rešenja prilagođena savremenim globalnim izazovima.

Istraživači Fakulteta tehničkih nauka osmišljavaju, pripremaju i realizuju nacionalne i međunarodne naučnoistraživačke projekte kroz: osnovna istraživanja; istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja, transfera znanja i inovacione delatnosti.

Obim i kvalitet istraživačkog rada nastavnika i saradnika Fakulteta tehničkih nauka moguće je pratiti kroz programsku aplikaciju “eNauka” u kojoj su na jednom mestu objedinjeni i sistematizovani svi rezultati istraživačkog opusa nastavnika i saradnika Fakulteta u skladu sa važećom pravnom regulativom.

Sadržaj i rezultati naučnoistraživačkog, umetničkoistraživčkog i inovacionog rada Fakulteta tehničkih nauka usklađeni su sa misijom i vizijom Fakulteta, godišnjim programima naučnoistraživačkog rada Fakulteta kao i sa nacionalnim zakonima, planovima i strategijama.

Rezultati naučnih istraživanja koja se realizuju na Fakultetu permanentno se uključuju u nastavni proces, čime se povećava njegov kvalitet. Fakultet tehničkih nauka kao naučnoistraživačka ustanova podstiče zaposlene da se aktivnobave istraživačkim radom tako što obezbeđuje i održava naučnoistraživačku opremu i prostor, ostvaruje međunarodnu saradnju, razvija informacioni sistem, razvija naučnoistraživački podmladak, izdaje stručnu literaturu i publikacije, organizuje međunarodne i nacionalne naučne skupove, nabavlja naučnu i stručnu literaturu iz inostranstva, obezbeđuje pristup elektronskim naučnim bazama podataka, itd.

Fakultet tehničkih nauka obavlja svoju izdavačku delatnost kroz Edicija tehničke nauke.

Fakultet tehničkih  nauka je izdavač4 međunarodna naučna časopisa: Advanced Technologies and Materials; International Journal of Industrial Engineering and Management ; Journal of Graphic Engineering and Design; Journal of Production Engineering.

U cilju promovisanja naučnih radova studenata FTN-a, odnosno njihovih master radova Fakultet izdaje Zbornike radova.

Na kraju svake godine izrađuju se godišnji izveštaji o objavljenim rezultatima naučnih istraživanja kao i realizovanim međunarodnim projektima.

Naučno-stručni skupovi i konferencije predstavljaju značajan aspekt delovanja Fakultetajer predstavlja priliku da sezainteresovanoj javnosti predstave rezultati Ni rada istraživača. Broj naučnih savetovanja i njihova učestalost su indikatori saznajne produktivnosti naučnog kadra Fakulteta, s jedne strane,  injihove zainteresovanosti da svoje naučne rezultate učini javno dostupnim kako bi se omogućila njihova praktična primena, sa druge.

U skladu sa savremenim i svetskim pristupima inovacionoj delatnosti, a u ciljukomercijalizacije rezultata naučnoistraživačkog rada Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu je osnovao brojne istraživačke centre.

Fakultet tehničkih nauka kontinuirano deluje kao poslovno tehnološki inkubator malih i srednjih preduzeća. Rezultat ovih aktivnosti je osnivanje značajnog broja kompanija nacionalnog i međunarodnog značaja.