Fakultet tehničkih nauka

Održana Svečana akademija povodom 64 godine postojanja i 50 godina imena Fakultet tehničkih nauka

Svečanom akademijom održanom u subotu, 18. maja 2024. godine u Gradskoj koncertnoj dvorani obeleženo je 64 godine od osnivanja i 50 godina od sticanja imena Fakultet tehničkih nauka.

Svečanost kojoj je prisustvovao veliki broj visokih predstavnika državnih, pokrajinskih, verskih, obrazovnih institucija, kompanija, studenata, predstavnika medija, gostiju iz zemlje i regiona bila je prilika da se osvrnemo na tradiciju visokog obrazovanja i inovacija dugu više od pola veka, proslavimo dosadašnje uspehe ali i postavimo temelje za godine koje dolaze.

Goste je, na samom početku pozdravio prof. dr Boris Dumnić, v. d. dekana Fakulteta i osnivanje Mašinskog fakulteta u Novom Sadu 1960. godine a potom i njegovo prerastanje u Fakultet tehničkih nauka 1974. nazvao nesumnjivo jednim od najvećih događaja u naučnoj i stručnoj javnosti Republike Srbije i šire jer okupljanjem tehničkih struka i osnivanjem ovakve snažne institucije, na pravi način je istaknuta uloga obrazovanja, naučno-istraživačkog rada i transfera znanja u privredne delatnosti.

„Među blizu 3000 novih studenata, koji se upisuju svake godine, prepoznajemo potencijal i gradimo nove generacije spremne da svojim znanjem, i sposobnošću da znanje dele, stignu i budu u vrhu akademske i privredne zajednice savremenog sveta“, istakao je prof. Dumnić.

Na svečanosti su dodeljene povelje za uspešnu saradnju i izuzetan doprinos razvoju Fakulteta tehničkih nauka Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Gradu Novom Sadu, Vladi AP Vojvodine, Skupštini AP Vojvodine i Vladi Republike Srbije a u ime institucija prisutnima su se obratili: rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dejan Madić, episkop mohački g. Damaskin, gradonačelnik Grada Novog Sada, gospodin Milan Đurić, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Branko Markoski, predsednik Skupšitne AP Vojvodine gospodin Balint Juhas i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gospodin Goran Vesić.

Svojim prisustvom događaj su uveličali i ministarka privrede, gospođa Adrijana Mesarović, ministar informisanja i telekomunikacija, gospodin Dejan Ristić, Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Smiljka Jovanović, pokrajinski sekretar za finansije, Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu kao i Nemanja Erceg, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine i dr.
Svake godine povodom svog rođendana Fakultet najboljim studentima dodeljuje nagrade. Nagrade se dodeljuju po grupama studijskih programa za ostvaren ukupan prosek iznad 9,50 na osnovnim i master studijama za školsku 2022/23. godinu.   

Ovogodišnji laureati su:
1. MARKO NJEGOMIR – nagrada “Mileva Marić Ajnštajn”
2. JELENA ĐERIĆ – nagrada “Nikola Tesla”
3. SLAĐANA JOVANOVIĆ – nagrada “Milutin Milanković”
4. ANDREA KOVAČEVIĆ – nagrada “Živojin Ćulum”
5. IGOR BABIĆ – nagrada “Dragutin Zelenović”

Na svoj rođendan Fakultet dodeljuje i nagrade zaposlenima koji su u protekloj godini ostvarili vrhunske rezultate. Ove godine dobitnici nagrada su:
1. prof. dr STEVAN MILISAVLJEVIĆ, Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžmet – nagrada za najbolje ocenjenog nastavnika
2. STEFAN PEJIĆ, asistent, Departman za arhitekturu i urbanizam – nagrada za najbolje ocenjenog saradnika
3. prof. dr NIKOLA VOJNOVIĆ, Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije – nagrada za ostvaren rezultat u naučnoistraživačkom radu
4. prof. dr NEMANJA STANISAVLJEVIĆ, Departman za zaštitu životne sredine i zaštite na radu – nagrada za ostvarene rezultate u saradnji sa privredom
5. TIJANA MOCELJ, Služba za marketing – nagrada za ostvarene rezultate u radu stručnih službi
6. GOSPA ĐAJIĆ, Studentska služba – Specijalna nagrada za dugogodišnji doprinos i posvećenost u radu

Ovogodišnji dobitnik zahvalnice za uspešnu saradnju i značajan doprinos razvoju i unapređenju nastavnog i istraživačkog kapaciteta Fakulteta je kompanija Schneider Electric doo Novi Sad. U ime kompanije nagradu “Biznis partner” primio je gospodin Dragoljub Damljanović, direktor razvojnog centra Schenider Electric-a u Srbiji.

Veliku čast Fakultetu svojim prisustvom i nadahnutom interpretacijom ukazao je jedan od najpoznatijih violinista današnjice, maestro Stefan Milenković a kulturno umetnički program uputpunio je i hor Gimanzije “Jovan Jovanović Zmaj”.

Podeli vest:

Povezane vesti

Održana Svečana akademija povodom 64 godine postojanja i 50 godina imena Fakultet tehničkih nauka