Fakultet tehničkih nauka

Okrugli sto o jačanju zelene poslovne kulture

U petak, 4. oktobra 2024.godine, <eng>Arhus</eng> centar Novi Sad je na Fakultetu tehničkih nauka održao okrugli sto  ”Partnerstva za zelenu ekonomiju – Jačanje zelene ekonomske kulture kroz održiva rešenja, zelene prakse i IT alate u cilju ublažavanja klimatskih promena u Srbiji”. Partneri događaji, pored FTN-a su Misija <eng>OEBS</eng>-a u Srbiji i Kompanija <eng>Lafarge</eng> Srbija.

Saradnja u povećanju zelenog inkluzivnog rasta je neophodna, kao i uključivanje svih aktera u zelenu tranziciju, kako bi se Srbija spremno suočila sa klimatskim izazovima. Posebno je naglašena važnost obrazovanja mladih ljudi, lidera zelene ekonomije.  

U obraćanju učesnicima, dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Boris Dumnić je istakao: „Suočeni smo sa globalnim izazovima klimatskih promena i svi mi, kao društvo, ali i kao pojedinci, imamo odgovornost da preduzmemo korake ka stvaranju održivije budućnosti. Ovaj zadatak nije samo izazov – on je i prilika. Prilika da se unapredi naša ekonomija, transformišu naše poslovne prakse i omogući dugoročno održivi razvoj koji će biti zasnovan na ekološkim principima.

Svedoci smo da zelena ekonomija postaje sve relevantniji faktor u savremenom svetu, jer podrazumeva unapređenje stanja životne sredine, efikasno korišćenje resursa, smanjenje emisije štetnih gasova, ali i prilagođavanje modernim tehnologijama koje će nam omogućiti tranziciju ka održivoj budućnosti. Uz komplementarnost savremenih i informacionih tehnologija, moguće je postići različite zajedničke benefite kroz inovacije u tehnologiji koje omogućavaju da na potpuno nove načine pristupimo problemima, unapredimo analizu i optimizujemo prakse. Na taj način, koristeći savremene tehnologije i IT alate gradimo most između ekološke održivosti i ekonomske efikasnosti“.

Šef Misije <eng>OEBS</eng>-a za Srbiju, Ambasador <eng>Jan Bratu</eng> je u uvodnom obraćaju rekao: „Jačanje ekonomije zasnovane na znanju i unapređenje tehnoloških sposobnosti u različitim sektorima od suštinskog su značaja za postizanje održivog ekonomskog razvoja i stvaranje snažne sinergije između ekonomije i obrazovnog sistema. Nadam se da će ovakve diskusije podstaći partnerstva koja promovišu zelenu ekonomsku kulturu kroz održiva rešenja, korišćenje IT alata, mehanizme participativno donošenje odluka, kao i kroz razvoj strategija otpornosti na klimatske promene i inovativnih instrumenata za finansiranje zaštite životne sredine.“

Darija Šajin, menadžerka <eng>Arhus</eng> centra Novi Sad predstavila je tekući projekat, izrazila je veliku zahvalnost na podršci i partnerstvu <eng>OEBS</eng> Misija u Srbiji, Fakultetu tehničkih nauka i Kompaniji Lafarž i kao autorka, predstavila najnoviju publikaciju ‘’Jačanje Arhus centara u oblasti rada <eng>OEBS</eng>-a radi promocije dobre uprave u zaštiti životne sredine i održivog razvoja’’.

Događaj je jedna je od aktivnosti koju <eng>Arhus</eng> centar Novi Sad realizuje u okviru šireg projekta ’’Jačanje uloge <eng>Arhus</eng> centara u mobilizaciji podrške za negovanje ’’zelene poslovne kulture’’. 

Podeli vest:

Povezane vesti

Okrugli sto o jačanju zelene poslovne kulture