Fakultet tehničkih nauka

Na Fakultetu tehničkih nauka – BEZBEDNOST MLADIH NA PRVOM MESTU

Na inicijativu Departmana za saobraćaj, Fakulteta tehničkih nauka, u petak, 4. oktobra, prof. dr Boris Dumnić, dekan Fakulteta i Branko Stamatović, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, potpisali su Memorandum o saradnji.

Zajednički cilj je unapređenje stanja bezbednosti saobraćaja na putevima u Republici Srbiji uz timski rad i stalnu edukaciju, pogotovo mladih učesnika u saobraćaju i prevencija neželjenih loših posledica.

Memorandum predviđa aktivno uključenje studenata i profesora u preventivne aktivnosti, razmenu znanja i iskustva, saradnju u organizaciji stručnih i naučnih skupova, učešće i podršku u aktivnostima u domaćim i međunarodnim naučno-istraživačkim programima i projektima, kao i uključivanje studenata u stručnu praksu.

Spašavanje života i prevencija povređivanja u saobraćajnim nezgodama kroz smanjenje broja i težine saobraćajnih nezgoda na putevima je najvažniji zadatak Agencije za bezbednost saobraćaja, a u zajedničke aktivnosti se aktivno uključuje i akademska zajednica.

„Od početka ove godine, na putevima u Srbiji je 80 mladih ljudi izgubilo život. To je jedan od razloga što ćemo u narednom periodu posećivati fakultete u Srbiji i pričati o sigurnosti u saobraćaju“ izjavio je Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije, a prof. Boris Dumnić, dekan FTN-a je izrazio zadovoljstvo što kampanja kreće baš od Fakulteta tehničkih nauka, koji ima preko 17500 studenata.

Deo ovog događaja je bila edukativna tribina za mlade na kojoj je govorio Milan Srdić, student master studija FTN-a, koji je podelio svoju priču o sabraćajnoj nesreći.

Posle predavanja, prisutni su mogli da isprobaju simulatore čeonog sudara i prevrtanja, čija je glavna uloga da pokažu sigurnost pojasa u slučaju nezgode.

Podeli vest:

Povezane vesti

Na Fakultetu tehničkih nauka – BEZBEDNOST MLADIH NA PRVOM MESTU