Fakultet tehničkih nauka

Veliki uspeh studenata FTN-a na 32. međunarodnoj letnjoj školi iz obrade digitalnih slika u Segedinu

U periodu od 11. do 20. jula 2024. godine, u organizaciji Instituta za informatiku Univerziteta u Segedinu, održana je 32. međunarodna letnja škola digitalne obrade slika <eng>SSIP24</eng>. 

Letnja škola <eng>SSIP</eng> nastala je davne 1993. godine pod okriljem <eng>CEEPUS </eng>programa za međunarodnu mobilnost istraživača. Među gradovima domaćinima iz prethodnog perioda ubrajaju se: Aveiro (Portugal, 1993), Segedin (Mađarska, 1995), Budimpešta (Mađarska, 2002), Temišvar (Rumunija, 2003), Grac (Austrija, 2004), Kluž (Rumunija, 2010), Beč (Austrija, 2012), Zagreb (Hrvatska, 2014), Rijeka (Hrvatska, 2021), Segedin (Mađarska, 2022) i Novi Sad (Srbija, 2023).

Na ovogodišnjem skupu učestvovalo je više od 30 istraživača iz nekoliko evropskih zemalja. Program skupa uključivao je predavanja predavača po pozivu, gde su prikazani najnoviji rezultati iz oblasti, kao i projektni rad studenata-učesnika po grupama. Dr Tibor Lukić, redovni profesor FTN-a, u svojstvu predavača po pozivu održao je predavanje pod naslovom “<eng>Introduction to Mathematical Models in Tomography, Denoising and Computer Vision</eng>”.
Polaznici letnje škole bili su studenti doktorskih i master studija iz šest različitih zemalja. Učesnici sa FTN-a bili su saradnici u nastavi Daria Varga i Lana Dujmović, kao i studenti <eng>Julia Kiss</eng>, Stefan Djekić, Filip Damnjanović i Marko Simić. Projektni tim na zadatku pod naslovom “<eng>Read the text</eng>”, u kojem su učestvovali Daria Varga i Filip Damnjanović, osvojio je prestižno prvo mesto na smotri projekata.

Svi polaznici dobili su sertifikat o pohađanju letnje škole i položenom ispitu. Ova letnja škola prihvaćena je kao specijalni doktorski kurs na nekoliko univerziteta.

Podeli vest:

Povezane vesti

Veliki uspeh studenata FTN-a na 32. međunarodnoj letnjoj školi iz obrade digitalnih slika u Segedinu